Mă bucur că scriu despre încă un român care muncește afară și învață meserie acolo, în Portugalia.
Și mesterii de acolo au tehnicile lor, specificul lor și un român care învață acolo și se întoarce în țară aduce plusvaloare. O valoare care cu greu poate fi comensurată în bani dar care se adaugă la zestrea populară.
”Am început să fac cuțite acum 3 ani. Cu mare chin, în urmă cu 2 ani am descoperit o zare de lumina. Maestrul meu de pe meleagurile Lusitane(Carlos este a 4-a generație de cutelier) mi-a dovedit că am potențial și mi-am propus să îi dovedesc că reușesc.
Fac cuțite atât pentru vânătoare cât și pentru utilități.
Îmi place să știu că un cuțit făcut de mine este folosit și unde se poate mai bine decât în bucătărie.
Tind spre finisaje superioare fabricilor, din idea maestrului, ”un cuțit custom trebue să se deosebească prin calitate, finisaje și forme.”
Am început să fac cuțite la comanda deoarece materiale și mașinăriile sunt scumpe.
Mă bucur nespus că am reușit să vând în unele țări europene dar și în țara mamă.
Mă bucur nespus la fiecare proiect, le realizez și pleacă împreună cu o bucata din suflet.”
Omul nostru vrea să se autodepășească. S-a îndrăgostit, la greu, de meserie.
”Visul meu este ca într-o zi să îmi forjez propriul oțel damasc (momentan nu dețin spațiu pentru necesități). Cum niciodată educația într-o meserie nu ajunge,am început cursuri bazice on line despre cutelărie cu Profesorul Berardo Master Smith în Brazilia și voi continua cursurile (în limita disponibilului) până la realizarea damascului cu patern personalizat.”
Frumoasă povestea omului nostru, este povestea fiecărui handmader român care-și respectă munca și clientul, pasiunea arzătoare aproape mistuindu-l.
”La realizarea primului cutit pentru un bucătar profesionist mi-am dorit să mă depasesc pe mine însumi. Pentru lucrare am fost felicitat pentru prima data de maestrul Carlos. Dragostea pentru cutelărie a crescut cu fiecare proiect. La fiecare comandă discut cu clientul detalii amănunțite.”
De asta nouă, celor de la Contacte Culturale ne place să scriem despre cei ce lucrează cu mâna. Pe măsură ce pasiune crește, lucrările devin din de în ce mai complexe, tind spre perfecțiune și scăpăm de chestia aia cum că neamțul face lucrurile trainice.
Aiurea! Românul le face!
Ca de obicei prezentăm și un mic clip cu realizările lui Simion Alexandru Pastor.
Cătălin Statie
0 Comentarii