”Mi-e greu să vorbesc despre mine. Pot fi foarte elocvent vorbind despre lucruri tehnice și despre pasiunile mele în general. Prefer să las mai mult realizările să vorbească.Mi-a plăcut întotdeauna să învăț și să experimentez lucruri noi, pasiunea pentru cuțite a existat întotdeauna,m-au fascinat încă de mic, îmi inspiră putere și eleganță.
Cred că prin 2013 am început să lucrez la primul cuțit, lucru ce a condus la necesitatea unui tratament termic corespunzător și așa am construit primul cuptor de tratamente termice (2014)construit în comunitatea de meșteri din România. Am încurajat și ajutat și alți meșteri din comunitate să construiasca cuptoare asemănătoare, toate funcționale în acest moment.
Am creat primul grup de Facebook pentru comunitatea de meșteri din România Knife.Makers.Romania (13 ianuarie 2014), crescând astfel comunicarea și schimbul de informații între cei pasionați de aceasta activitate.
Accesul la un cuptor termic specializat m-a făcut sa experimentez oțeluri noi pentru acea vreme, precum N690CO, SB1, Nitrobe77, Becut,14c28n, fiind primul care a călit aceste oțeluri în țară.
În aceeași perioada am făcut primele lame răsucite din România și primele încercări de a folosi wire inlay pentru prăsele, inclusiv cu argint și apoi wire inlay în metal. Am experimentat cu gravura electrochimică și cu metode de transfer ale patternurilor pe lame.
După o perioadă de câțiva ani de pauză am revenit cu prima laminare Cupru-Oțel (Cu-mai) și Alamă-Oțel din România și am construit o mică presă pentru forjat, pentru a mă ajuta în următoarele proiecte de damasc. Activitatea mea recentă poate fi urmarită și pe canalul de Youtube ce încerc să îl cresc în prezent”
https://www.youtube.com/channel/UCXkwJmFpDA5oB0hM9ZJOREA
După o așa auto prezentare mai mult tehnică am trecut la întrebări. Nu se putea să las articolul să sune tehnic.
Meseria omului nostru este de sistem administrator și a lucrat peste opt ani pentru americani în it remote.
Confecționarea cuțitelor a fost o pasiune și acum încearcă să scoată și un ban. Deoarece nu lucrează, ar vrea să facă din pasiune și o sursă de venit dar din păcate e mai greu. Atelierul nu e mare dar e destul de bine dotat.
Mi-am dat repede seama că trebuie să-l întreb ce studii are. A învățat la facultatea de mecanică de la Politehnica din Iași, studiul materialelor dar, la acea vreme, nu știa că o să-i folosească. A descoperit ulterior că pentru pasiunea lui avea bazele deja. Mai învățase acele lucruri!
Oricum trebuie ceva studiu că să aprofundezi tratamentul termic al oțelurilor, aceasta fiind doar o mica parte din studiul materialelor. Dar făcând-o din pasiune .. a fost ușor.
”Ceea ce am încercat a fost să unesc comunitatea. Sunt multe orgolii! Eu cred că doar împreună ne putem dezvolta. Fiecare are de adus un mare plus și împărtășind cunoștințele și experiența, putem evolua”
Avem meșteri buni. Și foarte buni! Și unii noi apăruți, care evoluează frumos.
Ionuț dorește să arate câte ceva din ceea ce știe. ”Nimic nu e secret. Acum totul este public, trebuie doar sa știi unde să cauți. Și să vrei să împărtășești”
Nu aș putea să vorbesc despre frumusețea produselor sale sau despre calitatea lor, de aceea am creat un mic clip cu o parte din ele. Ca de obicei îl postez la sfârșitul articolului.
Sper să vă placă!
Dragi oameni din underground!
Cătălin Statie
0 Comentarii