Fondator: Carmina Statie

Fondat în 2021

31/61/51

Lupașcu Ioan Radu. Pană de chitară Sabverott

29 iunie 2021 | Interviuri, Lucru de mână | 0 comentarii

Proiect mic, cu ecou mare din baza Tâmpei

Sabverott   sabverott.wixsite.com/guitarpicks

Graficianul Vetró B. Sebestyén András s-a născut la Cluj Napoca 19.01.1976. Provine dintr-o familie de artiști plastici și s-a stabilit în anul 2001 la Brașov, unde este profesor și chitarist al trupei Fernet Blues Company.

Are o familie cu doi copii și un Yorkshire terrier, o vastă colecție de insigne, pene de chitară, timbre și picturi. Este referent artistic la Asociația Culturală Apaczai unde se ocupă de organizarea expozițiilor, a proiectelor și a workshopurilor de artă. Este membru Uniunea Artiștilor Plastici din România și responsabil de catedră a secției Arhitectură, proiectare ambientală și Design la Liceul de Arte Plastice Hans Mattis Teutsch, Brașov.

După cum te cunoaștem ai un palmares deosebit pe ambele profesii, mă refer la artă și muzică. De unde atâta energie și timp?

Adevărul e că nu prea am, poate așa se vede din afară, dar cred că lucrul ăsta se poate rezolva cu bună organizare a timpului. Începând de mic m-am obișnuit cu forma asta de viață activ-dinamică și știu ce înseamnă să fii tot timpul în mișcare, să iei decizii rapide, să analizezi, să formulezi păreri etc. Din clasa a V-a frecventam clasele de artă, iar în paralel făceam cursuri de pictură, ceramică, foto și cursuri de chitară la Palatul Copiilor. Apoi am continuat studiile la Liceul de Arte și Muzică din Sf Gheorghe, iar după bacalaureat am dat la Universitatea de Arte Decorative și Design din Cluj. După licență m-am stabilit la Brașov, unde timp de 11 ani am fost profesor la catedră de arte la Colegiul Tehnic Christian Kertsch și apoi am devenit profesor la Liceul de Arte Hans Mattis Teutsch. Între timp m-am înscris și la Școală de Arte și Meserii Tiberiu Brediceanu la secția de chitară în clasa domnului Luca Florin. Neavând atunci familie și prieteni în Brașov, pe lângă dresaj canin, desen și participări la expoziții, aveam timp și pentru hobby-ul meu, muzica.

Despre legătură ta cu artă și muzica…

Alături de fratele meu, care a urmat același traseu artistic, suntem a patra generație de artiști plastici din familie. Mama a fost grafician și profesor (cadru asociat al Universității Babeș–Bolyai din Cluj, tată sculptor, bunicul tot sculptor și decanul Universității de Arte Decorative și Design din Cluj), iar fratele meu a terminat grafică-pictură și lucrează tot în domeniu. Într-adevăr, dacă stau să analizez arborele genealogic găsesc: sculptori, ziariști, balerine, sportivi de performanță, antrenori, decoratori, scenografi, designeri, regizori și am descoperit câteva rude care au trupe active, cu concerte și CD-uri lansate.

Despre legătura mea cu muzică pot să spun că este și va rămâne doar o pasiune pentru mine. Mă interesează, urmăresc ce se întâmplă în domeniul muzical, citesc, ascult, particip. Am mare noroc cu prietenii mei din trupa Fernet Blues Company cu care mai cântăm la festivaluri și care încă mă tolerează.

În aceeași ordine de idei, am realizat o schița de catalog tematic – fuziuni între artă vizuală și muzică – în care am adunat  arhitecți, fotografi, designeri, artiști plastici români profesioniști care au făcut nume și în carieră muzicală. Iată câteva exemple: Nicu Covaci – chitaristul trupei Phoenix, Alexandru Andrieș – architect, cu studii de grafică și pictură, Rădulescu Tzetze Cătălin – pictor și muzicuţionistul trupei Blue Monday Ministers, Mircea Soare – pictor și chitarist de jazz, Oprea Cristian – designer, grafician din trupa Fernet Blues Band, Mircea Crișan – grafician, caricaturist, fost vocalist și baterist al trupei Grup 74 etc.

Despre mică ta invenție, ne poți spune câteva cuvinte?

Nu e chiar invenție. Este vorba despre (proiect–experimental-individual) realizarea unei pene de chitară care practic s-a născut dintr-o simplă necesitate personală. Nu mai găseam în magazinele de muzică modelul pe care-l foloseam și fiindcă mereu îmi pierdeam pana de chitară sau o dădeam cuiva după cântare, a trebuit să fac ceva în acest sens. În decembrie ne-am apucat de un proiect pilot care viza realizarea unui tip de pană personalizată. După câteva experimente eșuate, într-un final am reușit să duc ideea la bun sfârșit și cu technologia 3D am scos modelul visat împreună cu ajutorul lui VBS Peter și Tabala Nimrod. Ca formă, ea păstrează aproape toate caracteristicile unei pene standard. Ca material, am optat pentru rășină și momentan deținem 12 modele/prototipuri diferite: sabverott.wixsite.com/guitarpicks sau pe Instagram: sabverott.

Ce planuri ai cu produsul creat?

Nu am vreun un plan, fiindcă ideea de bază era să am eu aceste pene și nu le făceam cu scop comercial. Nu e cu brevet, e pur și simplu o idee care s-a materializat și mă bucur că am reușit să fac asta. Am scos destule bucăți, așa că o parte din ele le-am oferit gratis prieteniilor mei din breaslă. Așa a început nebunia. La început era doar o idee, apoi proiectul a prins viață destul de rapid și a început să genereze o avalanșă de cereri: pornind de la prieteni, cunoștințe până la colecționari și chitariști din țară și din străinătate. Așa că am deja câteva bucăți și în colecții private din Spania, Germania, Franța, Grecia, Ungaria. De atunci mă trezesc cu câte un email pentru comandă sau solicitare pentru o colaborare pentru un model anume. Eu nu eram pregătit pentru astfel de lucruri, mă depășește situația, dar mă bucură să pot să-mi ajut prietenii și, astfel, mă simt foarte bine.

Ce aduce nou față de cele existente, și ce le face așa de special această pană de chitară?

Înainte de a mă apucă de proiectare, m-am documentat. Am rămas uimit de informațiile găsite. Există pene de chitară realizate din lemn, nylon, policarbonat, sticlă, piatră prețioasă, materiale sintetice, pâslă, os, capace de broască țestoasă etc. Cele create de mine sunt un pic mai groase (2 mm), au un design plăcut, stau în mâna comfortabil, au culoarea turquise, și nu în ultimul rând, datorită materialului ales cu grijă, face să aibă așa mare succes. Materialul care m-a vrăjit este adus din Olanda, este rășină și bioplastic, biopolymer de o calitate deosebită și experimentez și cu PLA și PS Polistiren din Germania și Ungaria. Cert este că abia mai am câteva, s-au evaporat într-o singură luna aproape 150 de bucăți. Dar orice aș zice eu, ultimul cuvânt îl va avea cel care va cânta cu aceste pene și va putea astfel constata dacă într-adevăr este potrivit pentru el și dacă merită atenție.

Produsul nu e pentru oricine, necesită alt tip de joc. Oricum pe piață se găsesc multe variante și la un preț mult mai accesibil decât cel realizat de mine.

Cei interesati cum pot intra in posesia unei pene create de tine si cum se numește brandul?

Repet, ceea ce fac eu e doar un proiect individual, un experiment. Cei interesați mă pot contacta pe: sabverott@gmail.com. Așa am denumit proiectul: Sabverott Guitar Pick, o anagramă – un joc de litere care de fapt nu înseamnă nimic. În momentul de față, total sunt 12 tipuri și 6 signature modele din care mai pot fi comandate/cumpărate la preț de 25 lei /bucată + taxa poștală – (5 lei Poșta Română sau 20 lei Fan Curier).  Fiecare e deosebit în felul lui, dar toate au ceva aparte în ceea ce privește aspectul, forma, ton și dimensiunile lor. Fiecare model a fost botezat, și are o poveste. Redkron, Blueking, T-combo, White X, Biggit Booster, Beba Traces, Sussart, Dark Violet Wavelength, Fragil Slippi Buller, Bostrich Grater, Black Butter, Wissett Wagnum – și modelele signature: FLO, Carlan, HoDDba, BZS, Simple-B, Mr. S.

Putem enumera câțiva artisti care au fost dispuși să testeze penele Sabverott ?

Înainte de a prezenta pe câțiva dintre acești oameni minunați, trebuie să menționez că primele prototipuri erau și sunt rezervate de colecționari de pene din străinătate. Am făcut greșeala să le postez pe Facebook în grupul lor, așa că primele bucăți le trimit la abonații în Spania, Franța, Grecia, Germania și Ungaria.

Din țară, printre chitariștii care la prima vedere au fost încântați de produsele testate se numără: Florin Giuglea, Horațiu Bodocan (Celest), Vass Istvan (Orpheusz), Pop Andrei (Trupa 6), Gabi Isac (Fernet Blues Company), Daczo H. Barna (Sing Floyd tribute band), Wattzy (FAN), Balog Bandi (KingBee), Teddy Tinca (White Betty), Rareș Totu (Rareş Totu Experience), Baricz Lajos (Garage Blues Band), Toth Ketske Oliver (Terero), Radu Cârlan (Ride on Band) etc *(lista completă a chitariștilor care dețin pene Sabverott pot fi găsite pe website în Player Gallery).

Feddback-uri pozitive din străinătate au venit din partea chitaristilor etalon din Ungaria/nume celebre: Gabor Juhasz chitaristul anului 2020 – categoria Jazz, Adam Nagy – chitaristul trupei Work-project, Steve King – G jam proiect cu piese din repertoriul lui Vai, Mc Alpine etc., Little G. Weevil – chitarist blues, câștigător Blues Challenge USA categoria Blues, Zsolt Benko un blues guru al Ungariei, Flor Gabor chitarist jazz, Laszlo Halper din Hendrix Tribute Band, chitarist jazz de exceptie care cântă alături de bateristul Steve Gadd etc.

La ce lucrezi momentan?

Am avut cereri pentru modele signature/personalizate. Din Franța și din țară am câteva comenzi și la asta lucrez momentan. Vreau ca să punem la punct și să finalizăm împreună cu prietenii niște modele custom și signature. Țin să multumesc prietenilor mei Florin Giuglea, Benko Zsolt, Rareş Totu, care m-au susținut și m-au ajutat cu idei, propuneri, sfaturi. De asemenea, mulțumesc tuturor chitariștilor care m-au sprijinit, și s-au oferit să testeze aceste bijuterii. Totodată recomand prezentările lui Troy Grady pe canalul Youtube despre pene de chitară.

O să mă opresc puțin și o să las să stagneze proiectul. Constat că totul se întâmplă într-un ritm alert și am rămas în urmă cu lucrurile mele.

Ai informații despre alți inventatori de pene de chitară din tară?

Da. Am văzut lista și am căutat descrieri despre brandul Twinpicks și mai știu o manufactură din București, Lemnivor, care realizează manual, pene din lemn. În rest, mai găsim firme care fac (mai mult) cu scop de suveniruri, decorații, cercei, brizbrizuri, medalioane… etc., sub formă de pană.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Categorie:Chitări%C8%99ti_rom%C3%A2ni_de_blues

Tu ce pene folosești?

Eu prefer cele care sunt puțini mai groase așa că printre favoriții mei ar fi Dunlop Primetone 307, Sabverott Biggit Booster și cea mai tare, după părerea mea, este pana Jim Dunlop Eric JohnsonTX.

Mai ai alte proiecte….

Datorită succesului cu pana de chitară am intrat în contact cu mai multe manufacturi locale mici care au oferit ajutorul lor, așa că sub brandul Sabverott *(ca intermediar/distribuitor) vom avea strapuri de chitară din piele, brățări, pedale/efecte, insigne, tricouri, căni, genți, pixuri inscripționate.Mai multe informaţii și detalii în rubrica S-shop şi în Blogul de pe site.

Interviu consemnat de Radu Lupaşcu

2021

Foto Vetró B. Sebestyén András, Tuşnad 2020: Adrian Mociulschi

Foto arhiva Sabverott: Vetró B. Sebestyén András

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Marcian Petrescu și Mihai Tacoi. STORYTELLERS Acoustic Folk-Blues Project. La Uzina Coffee

Marcian Petrescu și Mihai Tacoi. STORYTELLERS Acou...

STORYTELLERS Acoustic Folk-Blues Project vor concerta ÎN PREMIERĂ pe scena de la UZINA COFFEE, SÂMBĂTĂ 21 Mai, de la ora ...
Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut. Lansare album “La Vale”. ABY STAGE BAR

Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut. Lansare album “La...

Eveniment organizat de Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut, CORE Agency şi ABY STAGE BAR Sâmbătă, 21 mai, ABY ...
Sarmalele Reci, turneu și sărbătoare: 1000 de viniluri vândute

Sarmalele Reci, turneu și sărbătoare: 1000 de vini...

Sarmalele Reci, împreună cu producătorul Trei Bețivi, a lansat în decembrie vinilul „Țara te vrea prost”. Un amestec original şi ...

POSADA ROCK FESTIVAL 2022

Eveniment organizat de Paradise Lost şi Posada Rock Stadionul Municipal - Câmpulung Muscel Ediția 2022 a Posada Rock Festival va avea loc în...

Video/Alexandru Arnăutu Vraciu. Top Albume. METALLICA. Cu invitați (5)

Video/Alexandru Arnăutu Vraciu. Top Albume. METALL...

Invitatul lui Alexandru este Andy Ghost de la trupa Altar. Urmăresc această trupă deoarece este una dintre puținele trupe de ...
Manea Mihai croco. Invitație la expoziție de grafică "Între alb și negru". Valentin Tănase

Manea Mihai croco. Invitație la expoziție de grafi...

Am fost și am vizitat expoziția magnificului grafician, artist plastic, Valentin Tănase. De la intrarea în spațiul expozițional, am fost ...
Flori cu rod. Poezie și fotografie

Flori cu rod. Poezie și fotografie

Pe acorduri de culoare, Vibrații lungi din care-ncepe viata, În flori cu rod, Ce ne aduc speranța De -a nu ...
Video/URBAN BLUES FEST Spring Edition. Three Side of The Blues. BAICEA BLUES BAND. La The PUB Universității. A doua parte

Video/URBAN BLUES FEST Spring Edition. Three Side ...

Acest al doilea articol despre Baicea Blues Band este destinat să vă dezvăluie, dacă mai era cazul, o triadă de ...
Marcian Petrescu și Mihai Tacoi. STORYTELLERS Acoustic Folk-Blues Project. La Uzina Coffee

Marcian Petrescu și Mihai Tacoi. STORYTELLERS Acou...

STORYTELLERS Acoustic Folk-Blues Project vor concerta ÎN PREMIERĂ pe scena de la UZINA COFFEE, SÂMBĂTĂ 21 Mai, de la ora ...
Culori de la flori. Poezie și fotografie

Culori de la flori. Poezie și fotografie

Culori de la flori Doar florile pe veștedul Pământ Își mai ridică ochii spre noi plângând. Culori de curcubeu, pe ...
Cristina Radu Trio la Uzina Coffee

Cristina Radu Trio la Uzina Coffee

Continuă seria de concerte de jazz în care doi instrumentiști mai mult decât cunoscuți, Albert Tajti la pian și Vlady ...
Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut. Lansare album “La Vale”. ABY STAGE BAR

Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut. Lansare album “La...

Eveniment organizat de Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut, CORE Agency şi ABY STAGE BAR Sâmbătă, 21 mai, ABY ...
Mihai Ionescu. La Ingineri Tei 9. Un nou Început. Baza Folk

Mihai Ionescu. La Ingineri Tei 9. Un nou Început. ...

Mihai Ionescu este acel Mihai Ionescu care a păstorit o foarte mare perioadă de timp faimosul Club A iubit de ...
Sarmalele Reci, turneu și sărbătoare: 1000 de viniluri vândute

Sarmalele Reci, turneu și sărbătoare: 1000 de vini...

Sarmalele Reci, împreună cu producătorul Trei Bețivi, a lansat în decembrie vinilul „Țara te vrea prost”. Un amestec original şi ...
Video/Am revenit cu speranțe la palatul Mogoșoaia

Video/Am revenit cu speranțe la palatul Mogoșoaia

Am plănuit să petrecem o duminică minunată, ca pe vremuri, la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia. Și am sosit aici, ...
Corneliu O. Rodeanu. Drumul către coperta patru. Poezie La Ingineri

Corneliu O. Rodeanu. Drumul către coperta patru. P...

Seara de 14 mai a fost o seară de poveste la Clubul La Ingineri din Tei 9. Mihai Ionescu nu ...
Radu Lupașcu. Blues la poalele Tâmpei!

Radu Lupașcu. Blues la poalele Tâmpei!

Oraşul Braşov este cu cel puţin 200 de ani mai vechi decât Bucureştiul! Cu toate acestea, poziţia dominantă a capitalei ...
Video/Cristina Lupu în concert la Uzina Coffee

Video/Cristina Lupu în concert la Uzina Coffee

După o zi cu peripeții, un concert la Uzina Coffee mi s-a părut cea mai bună alegere. Acolo era programat ...
Florian Lungu. JAZZ ON URBAN BLUES

Florian Lungu. JAZZ ON URBAN BLUES

La rubrica „incredibil dar adevărat” am trăit bucuria de a contoriza în Capitala noastră dragă, la mijloc de aprilie 2022, ...

Primiti articolele noi direct pe mail!

Completati formularul de abonare de mai jos.