Am schimbat registrul handmade-ului și am intrat în zona făuritorilor de lucruri minunate în oțel. Am aflat astfel că nu numai făurirea lamei este o artă ci și a prăselelor, nemaivorbind de construcția tecilor și chiar pictarea lor.
Primul pe listă, adică cel care deschide calea scrierilor despre cei ce lucrează fierul este Stan Dănutz, așa cum se prezintă el, un pasionat de forjă și nicovală.
”Aceasta lume am descoperit o inițial prin ochii bunului meu prieten Adrian Schampek, un om dedicat și pasionat de aceasta aripă a handmade-ului! În urma cu aproximativ un an, împins, susținut moral și încurajat de Adi, am cedat tentației și cu emoție am încercat sa fauresc prima lucrare a mea ce urma sa fie apreciata ceea ce mi-a trezit o satisfacție nemărginită și astfel descoperind o pasiune ascunsă și proaspăt ”instalată”! Mai apoi ideile nu au mai încetat să îmi ”curgă” în minte, am știut ca pot și vreau mai mult, am fost hotărât să îmi depășesc propriile granițe!
Încerc să mă axez pe o latură mai puțin dezvoltată la noi în țară de cuțite cu o anumita tematică, acestea fiind frezate manual, forjate pe cărbuni, nicovala nelipsind din peisaj, totul este creat cu pasiune în ideea de a încânta ochiul celui care poate să vadă aceste lucrări puțin mai rupte din realitate. Cu dorința de a crea lucrări unice, speciale și apreciate, sunt motivat de a merge mai departe!!”
În domeniul prelucrării metalelor am ceva în genealogie. Unul din străbunicii mei a fost armurier si mai târziu fierar. Și unul foarte bun și foarte căutat. Un proprietar de trăsuri din Râmnicu Vâlcea, La Schon parcă îl chema, bătea 100 de kilometri până la Ion”Alecu” Stoica ca să-i pună cercuri la roți.
Mă învârteam în vacanță, vara, pe acolo, mă punea să dau la foale iar eu, cu forța mea de atunci, dădeam atât cât să se prăjească puiul, să mînânc sănătos.
Prelucrarea metalului se pierde în negura veacurilor. Nu oricine poate s-o facă. E ceva ce vine din interior, ce trebuie bine slefuit în timp iar orice etapă sărită duce la înfrângere. În acest domeniu trebuie să fii și un pic chimist și sculptor și pictor adică să ai și mână și inimă și ochi.
Prietenul nostru le are, se vede în lucrărilelui, este un bun început pentru mine pentru a scrie despre cei ce lucrează în domeniu. Pasionați sau meseriași, ucenici, calfe sau maeștri.
Căutați-l pe Dănutz pe pagina lui de facebook. Vă propun spre vizionare, mai jos un filmuleț cu lucrările sale.
Cătălin Statie
0 Comentarii