”Numele de FERNET a venit ca o inspiraţie de la câteva păhărele de Fernet, în timp ce îl intoxicam pe prietenul Gabriel Isac cu un album de blues produs de John Mayall. Pe vremea aceea (anii 1992-1995) lucram la o tipografie ca designer de advertising şi făcusem câteva afişe pentru o reclamă cu Fernet, acesta producându–se de mulţi ani la fosta fabrică de bere AURORA din Braşov. De altfel, noi am compus şi un cântecel simpatic despre fernet. Eu încercam să cânt din mare pasiune venind din anii când bluesul era underground (mult înainte de 1989, când se asculta mult Fleetwood Mac, John Mayall, Moody Waters, Robert Johnson, Coloseum, Weather Report, Harbie Hancock, uimitorii Led Zeppelin şi regele suprem Miles DAVIS).
Gabi Isac era deja profesionist, basist în CONEXIUNI, GRUP ‘74 şi Albiter Blues Company. Eu, Cristi OPREA, am fost invitat de Albiter Blues Company să susţin cu muzicuţa câteva piese de blues. Cu această ocazie i-am cunoscut pe mult mai tinerii Mircea Crişan, baterist şi solist vocal şi Gabi Isac, basist. Amândoi îndrăgeau bluesul şi îmi ţineau companie pentru muzicuţă. Gabi ISAC având un studio muzical (Isac Music Production), colabora cu mulţi instrumentişti şi a cooptat la marea pasiune un chitarist şi un pianist, foarte talentaţi şi interesaţi să descopere marea frumuseţe a bluesului.
Am făcut un grup al pasiunii şi al prieteniei. Gabi cu basul, regretatul Mircea, un suflet mare, cu vocea şi bateria, Daniel Bouroşu un chitarist de mare excepţie, acum profesionist, Cătălin Răţoi la pian, acum un bun economist şi eu, Cristi Oprea, designer şi îndrăgostit permanent de muzicuţă, încă din anii 1976, când am încercat prima oară câteva note cu o muzicuţă împrumutată, în timp ce ascultam un album cu Allman BROTHERS.
Atunci, în anii ‘90 ca şi acum de altfel ne bucuram că puteam să ne întâlnim şi să cântăm. Ne mai chemau prieteni care aveau cluburi, chiar şi fosta fabrică de bere, AURORA BRAŞOV, când mai organizau un eveniment, aşa era acum aproape 25, 26 de ani. Nu am dorit profesionismul, nici nu cred că reuşeam aveam deja doi copii, serviciu şi responsabilităţi multe, Gabriel avea studioul unde muncea, un copil, (mai cânta cu Conexiuni şi Grup ‘74) Mircea îşi făcuse si el o familie(mai canta cu Grup 74), Cătălin termina facultatea şi îşi găsise post la Mangalia şi apoi doream mai mult ca orice să cântăm liberi, nu ca la uzină, cu maximă prietenie. Tot secretul era bluesul cu balansul lui magic şi improviziţiile interminabile, poate din acest motiv părem proaspeţi, din dorinţa de a cânta. Începusem să cântăm standarde, să le abordăm în felul şi identitatea noastră.
Au fost şi câteva compoziţii, Gabriel le-a păstrat pe toate. Cu noi, cu plăcere au cântat şi colaborat în permanentul jam-session Fernet, mulţi pasionaţi ai genului: Codruţ Bârsan, Călin Ţurcanu alias Cyfer, Radu Bucura, Bobi Sandu, Ramiro Junger, Paul Apostolescu, Bogdan Doscas, Ovidiu Nauncef şi mulţi alţii. Eram o casă deschisă în care împreună ne bucuram şi descopeream bluesul. Mii de mulţumiri prietenului Gabi Isac, în studioul lui, acolo cântam şi ne descopeream calităţile sau lipsurile muzicale.
Aşa, alături de un foarte mare chitarist şi artist plastic din SINAIA, REGRETATUL Mircea Soare pe care îl cunoşteam de când eram licean ne-am pregătit şi apoi ne-am produs pentru prima oară într-un festival de jazz la Braşov (anii 2001, 2002).
Acum în acelaşi spirit de prietenie între noi şi pentru blues, deşi repetăm destul de rar, când putem şi suntem invitaţi, mai cântăm la câte un festival sau când ne (mai) invită câte un prieten, între prieteni la cluburi. În rest ne întâlnim la Gabi, cântăm şi ne bucurăm de pasiunea comună. De ceva ani, cam de 10 ani am rămas împreună într-o chimie armonioasă, cu Ionut Constantin (YOKO) specialist în engleză, voce, Vlad Isac, un foarte tânăr şi bun baterist, Andras Vetro, CHITARIST şi PROFESOR DE GRAFICA, Gabriel ISAC, NEMURITOR şi INSPIRAT şi eu, Cristi OPREA designer (aproape pensionar, dar nu contează) nedespărţit de blues şi muzicuţele mele. Vlad Isac încă de la 14 ani a venit alături de noi, între timp a absolvit conservatorul din Braşov.
Totul este în spiritul unei mari prietenii, am parcurs ani buni pe un covor de blues, mereu simţim o energie care ne face să comunicăm sincer şi inspirat.” (Cristian Oprea)
„Recitalul trupei Fernet Blues Company de la Tuşnad Blues Fest, pe care i-am văzut şi în oraşul de origine, cu altă ocazie, a fost impresionant. Nici ştiu pe cine să laud mai mult! Toţi au dovedit un profesionism desăvârşit şi o vitalitate de invidiat. Cristian Oprea mi-a amintit de recitalul excepţionalului Charlie Musselwhite de la Bucureşti, când ne-a lăsat pe toţi cu gura căscată, de temperamentul şi intensitatea cu care ne-a cântat, vocal sau cu muzicuţa, compoziţii proprii sau coveruri clasice. Gabi Isac este un basist cu groove atomic, iar fiul lui, Vlad Isac, îi moşteneşte cadenţa, însă studiul individual i-a desăvârşit un tipar ritmic fecund. Astfel, pe acest fundal bine chibzuit au putut susţine harnice ofensive chitaristice Vetró Bodoni Sebestyén András şi energicul vocalist Ionuţ „Yokko” Constantin. În concluzie, Fernet Blues Company are vibraţie, aromă şi substanţă!” (Radu Lupaşcu)
Extras din volumul în curs de apariţie, Blues, made în România de Radu Lupaşcu
15 februarie 2021
Foto Fernet Blues Band: Vetró B. Sebestyén András
Ioan Radu Lupașcu
0 Comentarii