În vara anului 1987, trupa încearcă să intre în studioul de înregistrări, dar este refuzată și la TVR și la Radio: „Ce cântați? Mda… Acum nu e nici un spațiu disponibil, etc”.
Din fericire pentru Voltaj, apare Sorin Chifiriuc, care tocmai se întorsese dintr-un turneu cu Sfinx în Olanda, de unde cumpărase un banc de înregistrări Teac Tascam cu 4 canale.
Cu condiția să-l plătească „în bere”, se împrumută un mixer, efecte, microfoane și, cu ajutorul lui Vali Andronescu, Voltaj înregistrează șase piese: „Arc peste timp”, „Zi de zi”, „Voi fi nou al tău”, „În calea norilor”, „Tu doar tu” și „Alerg (speed metal)”.
Piesele sunt difuzate în august la emisiunea Metronom a Silviei Velicu și prezentate ca imprimări radio. Toate piesele vor intra în Top Săptămîna în cursul anului 1988.
Voltaj începe să întreprindă turnee prin țară. În decembrie 1987, la Slănic Moldova, Voltaj cântă alături de Divertis, Florian Pittiș (care făcea o istorie a rock-ului) și corul Song, condus de Ioan Luchian Mihalea.
Adrian Ilie, care între timp nu mai avusese contacte cu trupa, participă la un ultim concert Voltaj la Polivalentă, în martie 1988, pe care îl califică drept „un show reușit”.
În seara de 28 martie 1988, însoțit la Gara de Nord de Doru Istudor, Stelian Tănase și alți doi prieteni, Adrian Ilie părăsește România cu destinația Italia, ca escală înaintea stabilirii în SUA.
Tot în 1988, chitaristul Amedeo Bolohoi decide să plece din trupă și să reînființeze formația Quartz, fiind înlocuit de Manuel Savu. Trupa cântă în concerte compoziții proprii, precum și preluări după Iron Maiden, Ozzy Osbourne, Gary Moore, Scorpions sau Van Halen.
Noi schimbări se produc la Voltaj în ’88: Cristi Marinescu – chitară solo, Doru Borobeică – bass, Bogdan Cristea – vocal, Doru Istudor „M.S.” – tobe, Eugen Sălceanu „Brebu” – clape și Manuel Savu – chitară. Apoi, în timpul repetițiilor de la Ecran Club, Bogdan Stănescu îl înlocuiește pe Cristi „Porta” Marinescu, chemat de Eugen Sălceanu, Doru Borobeică și Manuel Savu. Doru Istudor nu e de acord cu această schimbare, așa că în vara aceluiași an apar pe Litoral trei formații purtând numele Voltaj:
- Voltaj 88, formată din Bogdan Cristea (voce), Eugen Sălceanu (clape), Doru Borobeică (bas), Manuel Savu (chitară) și Florin „Dog” Ionescu (tobe). Trupa cântă prin diverse localuri și petrece sezonul în Eforie Sud, beneficiind de repertoriul, sistemul PA și luminile formației Voltaj originale.
- Voltaj, alcătuită din Doru Istudor la tobe, Cristi Marinescu la chitară solo, Cristi „Zăpadă” Ioniță la voce, Lenți „Chewbacca” Cristea la bas și beneficiind de serviciile „unui talentat chitarist de cârciumă”. Trupa face un repertoriu de piese într-o lună și închiriază un sistem PA și luminile de la IRIS, plus cei 3 tehnicieni conduși de Vlad Gorcinski, deoarece IRIS era „suspendată” în acea perioadă. Această formulă Voltaj cântă la restaurantul Marea Neagră din Neptun. Ulterior, Cristi Marinescu pleacă la Roșu și Negru.
- Voltaj, de fapt formația Quartz, căreia Amedeo Bolohoi îi schimbase numele doar pe perioada sezonului, pentru a atrage lume la restaurantul Modern din Mamaia.
Voltaj 88 fuzionează în septembrie cu trupa lui Amedeo Bolohoi, în formula: Cristi „Trântorul” Ilie (voce), Amedeo Bolohoi (chitară), Gabi „Porcus” Constantin (chitară), Marin Teodor (bas) și Florin Ionescu (tobe). Ulterior, Amedeo Bolohoi se retrage, fiind înlocuit de Vladimir „Grilă” Negoiescu. După atâtea schimbări de componență, trupa participă la diverse festivaluri și lansează un hit, „Cenușă și diamant”, care este difuzat la radio. În luna decembrie 1988, Voltaj cântă în stațiunea Slănic Moldova, unde este prezentat noul membru al trupei, basistul Valeriu „Prunus” Ionescu.
Până în 1998, Voltaj se demarcă cu un sunet heavy, influențat de hard rock și metal.
Lead Guitar, Rhythm Guitar, Music By, Arranged By – Manuel Savu
- Lead Vocals, Lyrics By – Berti Barbera
- Keyboards – Adrian Ordean, Emanuel Gheorghe
- Bass Guitar – Matei Bulencea
- Drums – Marius Keseri
- Backing Vocals – Cristina Andrei (tracks: A1, A3, B3), Geanina Olaru (tracks: A1, A3, B3)
- Graphics – Mirela Bîclea
- Management – Nikki Constantinescu
- Recorded By, Mixed By – Adrian Ordean
- Recorded At – Migas Real Compact
Manea Mihai-croco
0 Comentarii