Să găsești corporatist care să lucreze acasă, la propria-i pasiune, este foarte greu. De obicei tipii de genul acesta au pasiuni sportive gen parapantă, cu mașinile de teren pe arătură, pupat peștele la pescuit și dat drumul în apă, MOTOCICLETE și câte și mai câte.
Omul nostru are și altele…mai de underground.
L-am abordat pentru faptul că lucrează în piele. Mi-au atras atenția însă, schițele lui cu fitinguri și așa am aflat despre pasiunea lui pentru restaurarea brichetelor și construcția altora, creații proprii. Este foarte bun la desen și articolul nostru, această latură a pasiunii pentru brichete o scoate în evidență.
Așa am ajuns la pagina lui facebook ”SHIK” de unde am înțeles ”cronologia evoluției”.
Ni se destăinuie.
”Păi am început prin 2018. Până atunci doar știam (pentru mine) că știu să desenez.
Am avut plăcerea să cunosc un alt artizan UNIC (Adrian Apopei)…. prin mai, 2018.
Povestindu-i lui Adrian despre o mai veche pasiune de-a mea (colecționarea de brichete)….. mi-am arătat nemulțumirea că n-am brichete cum aș vrea eu. M-a întrebat cum le-aș vrea, i-am desenat o schiță și m-a întrebat ce mă reține să-mi fac. Am răspuns că n-am know how… și nici scule și/sau materiale și mi-a propus să încerc…. că mai are el una alta. Așa încât am început prin a repara o veche brichetă IOR…. și am transformat-o în primul meu proiect steampunk”.
Și uite așa am primit 40 de fotografii cu brichete diferite, unele dintre ele le veți vedea pentru prima dată în clipul de la sfârșitul articolului. Clip în care-i găsiți și zâmbetul.
Oamenii ăștia care știu să meșterească sunt miracolele dintre noi. Asta arată că suntem un popor creativ, că nu suntem în bătaia vântului și că, acolo undeva în underground, există pasiune, artă, calitate umană și bucuria de a crea. Asta încercăm noi să răscolim și să scoatem la lumină.
Credeți cumva că treaba asta îi asigură fondul de somaj ? Mai degrabă cu mâna la ugerul vacii… Sebastian fiind veterinar la bază. Ca și mama mea.
O face din pasiune și, ca să desțelenim marea masă amorfă de oameni care nu mai visează, găsim pasionați ca el și îi facem cunoscuți. O flacără undeva pâlpâie, trebuie s-o găsim și să-i aruncăm gazul.
Cătălin Statie
0 Comentarii