Fondator: Carmina Statie

Fondat în 2021

31/61/51

Director Onorific: Radu Molnar

Lupașcu Ioan Radu, Vibratii singulare

24 mai 2021 | Informativ, Lansare de carte | 0 comentarii

O serie nouă în arealul de interes al Artei Sunetelor şi al cititorilor interesaţi de dimensiunea sonoră a existenţei, ca mod de a privi şi înţelege lumea. Vibraţii singulare aduce în săraca noastră lume muzicală acel frumos al sentimentelor paradisului sunetelor alese, al celor care vă umplu inima de spirit şi încântare. În colecţia de cărţi Vibraţii singulare au apărut: Riffuri de chitară de Gabriel Petric, Rockinby myself de Dumitru Ungureanu şi Reber şi liber de Alexandru Albiter.

Riffuri de chitară 2020                                                                                                             

Primul volum al seriei Vibraţii singulare, RIFFURI DE CHITARĂ, poate fi un rock and roll medley fredonat sieşi, interpretat după partitură sau regăsit în albumul de obârşie. Cartea profesorului Gabriel Petric punctează momente importante ale istoriei muzicale a omenirii şi jalonează traseul muzicii rock peste timp.

Gabriel Petric este chitarist, filozof şi profesor de limba şi literatura română, recenzor cu urechi fine pentru revista virtuală Arta Sunetelor. Un prieten pentru oricine apreciază onestitatea, creativitatea şi umorul. Trăieşte şi lucrează la Orăştie şi este unul dintre cei 22 de tineri străluciţi, pe care Constantin Noica i-a selectat pentru şcoala sa de la Păltiniş. Gabriel Petric este un mare pasionat de muzică, a publicat un Manual de chitară foarte bine primit, şi a scris studii de muzicologie în reviste de profil din Anglia, Germania, S.U.A. şi România (Guitar International, American Lutherie, Musikblatt, Instrumentenbau Zeitschrift, Pop, Rock & Show, Sunete etc.). Între anii 1980 şi 1999 a fost liderul grupului art-rock Echinox.

Lucrarea Riffuri de chitară este o cercetare de muzicologie pop/rock contemporană. Ea prezintă 119 riffuri memorabile executate la chitară, oferind cititorului definiţia, geneza riffului, îndrumări privind interpretarea sa la chitară, date referitoare compozitori şi la apariţia sa pe disc, precum şi informaţii privitoare la echipamentul folosit. Riffurile – de la The Beatles şi Deep Purple până la Nirvana sau Muse – sunt redate atât sub formă de notaţie clasică (partitură) cât şi de tabulatură de chitară. Riffurile sunt însoţite şi de fotografii ale artiştilor menţionaţi sau de imagini ale coperţilor de disc. Sunt inserate şi lucrări grafice sau poeme cu temă muzicală ale unor artişti  contemporani. De asemenea, sunt prezentate topuri ale riffurilor apărute în reviste de specialitate, antologii de riffuri, precum şi clasificarea lor din punct de vedere cronologic, stilistic sau structural. Spre finalul lucrării, există o Bibliografie, un Mini-interviu cu autorul lucrării, un CV al autorului,  precum şi opinii despre autor/lucrare exprimate de jurnalişti sau muzicieni români. Lucrarea reprezintă o premieră în publicistica muzicală românească, fiind demnă de interesul chitaristului dornic de progres în mânuirea instrumentului, dar nu mai puţin interesantă pentru cititorul dornic de a înţelege mai bine fenomenul muzical contemporan din aria clasicismului pop/rock.

Rockin’ by myself

Impactul muzicii asupra sufletului uman este covârşitor. Ea ne poartă fiinţa spre universul desenat de un (sub)conştient treaz şi aidoma nouă. Toată cultura pe care am dobândit-o de-a lungul existenţei noastre pământene ne va ajuta să suportăm mai uşor apusul vieţii. Arta sunetelor nu este o fantezie cinematografică. Este un univers sui-generis, creat în special de om, fie direct sau la pupitrul unor butoare, mai mult sau mai puţin convingător, mai frumos sau mai smintit, mai dulce sau mai amar, pe care îl parcurgem mai atent sau fără sens, şi de la care ne vitaminizăm spiritul.

Rockin’ by myself este a doua carte a colecţiei Vibraţii singulare, un proiect artasunetelor.ro, pe care l-am lansat în anul pandemic 2020. Ea urmează volumului cu acelaşi titlu publicat de DUMITRU UNGUREANU în 2012 la Editura Blumenthal şi adună eseuri scrise între anii 2013 – 2016, inclusiv.

Prima carte a colecţiei Vibraţii singulare, Riffuri de chitară, este scrisă de profesorul, filosoful şi muzicianul GABRIEL PETRIC. Ea punctează momentele importante ale istoriei muzicale a omenirii şi jalonează traseul muzicii rock peste timp. O carte, în principal, tehnică, adresată în special muzicienilor, cititorilor de partituri/tabulaturi, însă, poate fi la fel de interesantă pentru audiofili, întrucât parcurge istoria riffului. Profesorul GABRIEL PETRIC semnează prefaţa cărţii Rockin’ by myself.

„Cronicile sale sunt un Fals tratat despre muzica rock, o pseudo-fabulă care, având ca pre-text fenomenul muzical contemporan (trăit autentic, fundamental, până în măduva oaselor), devine confesiune. Bio-melo-cronicile trec din surroundofilie în surroundografie… Pensionarul pentru care fiecare zi e duminică s-a instalat în mijlocul lumii sale, în acel sweet spot – în „urechea” tor(nadei)- din perspectiva căruia nu există nici bine , nici rău, nici învingători, nici învinşi. Doar vibraţii singulare cu lungimi de undă cosmice. Blagoslovite, colocvial, de un pahar de whisky sau de palincă, aflat, tarkovskian, la marginea mesei.” (GABRIEL PETRIC)

Ultimele 3 exemplare din Rockin’ by myself pot fi comandate la: radu.lupascu@gmail.com, iar preţul unui exemplar este de 39 lei.

 REBEL ŞI LIBER

După primele două cărţi ale seriei Vibraţii singulare, Riffuri de chitară de Gabriel Petric şi Rockin’ by myself de Dumitru Ungureanu, vă propun o poveste adevărată a unui artist, chitarist, compozitor, sunetist, familist, patriot şi mare sufletist, ALEXANDRU ALBITER. Rebel şi liber este o mărturie sinceră şi dezinvoltă despre viaţa adevărată, cu toate cele bune şi rele, cu suişuri şi coborâşuri, cu reuşite şi cu belele, cu prietenie şi duşmănie, cu transparenţă şi fără emfază. Cartea de faţă reprezintă, într-adevăr, o Vibraţie originală insurgentă, cu destăinuri neobişnuite pentru omul pudic cu prejudecăţi ipocrite, însă cu lipici pentru spiritul liber, nonconformist.

Rebel şi liber este şi povestea unui grup muzical născut la Braşov în 1974, în anii sistemului totalitar, iar destăinuirile lui Sandu vor creiona, tinerei generaţii şi urmaşilor noştri, profilul societăţii din acea vreme, cum se trăia, cum se fura, cum se iubea, cum erai obligat să te descurci într-o societate comunistă, un lucru greu de înţeles, pentru cei născuţi în libertate.

„…tocmai pitorescul şi anecdoticul vieţii, văzută prin ochii unui chitarist român care străbate şi vremea dictaturii ceauşiste şi cea deschisă de revolta din Decembrie ’89, fac deliciul cărţii. O viziune pe care (nu doar)muzicienii o vor gusta din plin – căci toţi au ceva de povestit, de tot hazul! – cu întâmplări amuzante de la nunţi sau din turnee şi conflicte absurde cu miliţia şi politrucii vremii. E o poveste de-o viaţă, trăită plenar, din care răzbat aspecte social-culturale ce conferă valoare literar-informativă memoriilor depănate cu har şi umor de ‘veşnicul tânăr şi ferice’ Sandu Albiter.” (Gabriel Petric)

Prefaţa cărţii este scrisă de chitaristul Adrian ORDEAN.

„De fiecare dată am regăsit la Sandu același profesionalism și același zâmbet prietenos. Iată de ce azi mă bucur de încă o prietenie veche, încercată și stabilă. Auzind că Sandu Albiter își publică amintirile, prietenia sa mi-a fost confirmată de faptul că m-a invitat să scriu câteva rânduri.” (Corina Chiriac)

„Cartea se citește cam fără a fi lăsată din mână. O iconografie bogată, color și alb-negru, aduce un plus de interes și de cunoștințe, până și unuia ca mine, cât de cât avizat în domeniu.” (Dumitru Ungureanu)

Detalii tehnice:

Rebel şi liber de Alexandru Albiter

Ediţia de colecţie. Editura Akakia, aprilie 2021.

Format 130/200 mm, broşat; Pagini 295, color.

ISBN 978-606-9686-02-7

Preţ = 39 lei.

Comenzi: radu.lupascu@gmail.com

Colecţia Vibraţii singulare este un proiect artasunetelor.ro.

Radu Lupaşcu, 24 mai 2021


0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Berlin Division a lansat single-ul “Hope”, o piesă cu un mesaj motivațional vibrant

Berlin Division a lansat single-ul “Hope”, o piesă...

Berlin Division, unul dintre cele mai ambițioase proiecte propuse în ultima perioadă de scena indie/electro din România, a lansat un ...
Primăvara începe cu cinci spectacole. Mărțișor și experiență de la Vanner Collective

Primăvara începe cu cinci spectacole. Mărțișor și ...

Luna martie vine mereu cu provocarea de a găsi mărțișorul perfect și cadoul ideal pentru femeile din viața noastră. Pe ...
Symphress lansează al doilea album de studio, intitulat "Pseudo”

Symphress lansează al doilea album de studio, inti...

Cluj-Napoca, România - 27 februarie 2024 Symphress, formația de symphonic progressive rock/metal din Cluj-Napoca, tocmai a lansat cel de-al doilea ...

GENZETTE

GENZETTE https://genzette.com/ CREDINȚA NOASTRĂ Brandul nostru este construit pe o bază de dragoste pentru denim, un material care a rezistat...

Laurent Blue

Laurent Blue Clik pe foto pt. site Parfumuri de Corp Odorizante Uleiuri Esențiale Ape Florale Parfumuri de Rufe Balsam de Rufe Sare de...

Lăcrămioara Crihană. Poveste și Cântec. Despre Maria Tănase

Lăcrămioara Crihană. Poveste și Cântec. Despre Mar...

Aseară a avut loc Premiera Națională a spectacolului multimedia MARIA TĂNASE: ‘’Poveste și Cântec’’ având-o ca interpretă pe mezzosoprana LĂCRĂMIOARA ...
MXM. O foarte tânără trupă de alternativ pe scena de la The PUB Universității

MXM. O foarte tânără trupă de alternativ pe scena ...

Au cântat în deschidere la un concert organizat de cunoscutul brand de rock&blues, Trocadero Blues Nights. Sunt foarte, foarte tineri ...
Symphress lansează al doilea album de studio, intitulat "Pseudo”

Symphress lansează al doilea album de studio, inti...

Cluj-Napoca, România - 27 februarie 2024 Symphress, formația de symphonic progressive rock/metal din Cluj-Napoca, tocmai a lansat cel de-al doilea ...
Festivalul Internațional Film O'Clock. O selecție îndrăzneață de filme contemporane și clasice pentru cea de-a patra ediție

Festivalul Internațional Film O’Clock. O sel...

București, 22 februarie Festivalul Internațional Film O'Clock aduce în prim plan o selecție îndrăzneață de filme contemporane și clasice pentru ...
Trocadero Blues Nights. Black River Blues Band. Nu puteam lipsi

Trocadero Blues Nights. Black River Blues Band. Nu...

Am mai scris noi cândva că bunicul meu era originar de la Satu Mare. Ca și trupa menționată în titlu ...
Liliana Popa. Interviu cu Narcis Zărnescu. Urmuz merită o ascendență și un blazon, el fiind un martir al luptei cu inerția

Liliana Popa. Interviu cu Narcis Zărnescu. Urmuz m...

Interviu cu Narcis Zărnescu URMUZ - PRECURSOR AL MODERNISMULUI ÎN LITERATURA ROMÂNĂ Liliana Popa: Urmuz poate fi atribuit mai multor scriitori ...
Concertul lui Gili Barbu la Pub 80's în Timișoara

Concertul lui Gili Barbu la Pub 80’s în Timi...

Am ajuns la concertul lui Gili Barbu joi 22 februarie  la Pub 80's în Timișoara din curiozitate față de vocea ...
Deva Jazz Fest 2023. IKARUS. Noua față a jazzului experimental

Deva Jazz Fest 2023. IKARUS. Noua față a jazzului ...

Cutreierând prin localurile unde se experimentează pe marginea jazzului am ajuns să ne familiarizăm cu această zonă. Virtuoși și cunoscuți ...
MINA anunță lansarea spectacolului  „Van Gogh, The Immersive Show”

MINA anunță lansarea spectacolului „Van Gogh, The...

București, 19 februarie MINA, Museum of Immersive New Art, unul dintre cele mai inovatoare spații culturale din București, lansează pe ...
Olimpiada Nationala de Thrash. Ediția 2-a. Craiova. Contacte Culturale este Partener Media

Olimpiada Nationala de Thrash. Ediția 2-a. Craiova...

Un comunicat Traian Ogefescu Ca să nu mai pierdem vremea până sunt gata harțoagele, o să încep treaba asta pe ...
GENZETTE

GENZETTE

GENZETTE https://genzette.com/ CREDINȚA NOASTRĂ Brandul nostru este construit pe o bază de dragoste pentru denim, un material care a rezistat ...
Două zile de vis de Marinela Belu-Capșa

Două zile de vis de Marinela Belu-Capșa

Într-o cenușie dimineață de februarie am plecat spre București, la întâlnirea cu scriitorii Cenaclului literar “ Poeții Cetății “, care ...
Lansare album Gerrar. Renaștere. La Fabrica

Lansare album Gerrar. Renaștere. La Fabrica

Sâmbătă 17 februarie 2024 a avut loc la Club Fabrica lansarea albumului Renaștere al trupei de black metal GERRAR. Concertul ...
Petre Ionuțescu a lansat "Sound of Unirii", o explorare tainică în arhitectura sunetului

Petre Ionuțescu a lansat “Sound of Unirii...

Artistul Petre Ionuțescu, cunoscut și sub numele de Trompetre, a lansat "Sound of Unirii", o călătorie audio-vizuală de poveste ce trasează noi ...
Cornel Marin Chiorean. POMA - MERE sau POAME

Cornel Marin Chiorean. POMA – MERE sau POAME

POMA - MERE sau POAME ce sunt în grija lui Dumnezeu adică de toate alea bune și alea rele răspunde ...

Primiti articolele noi direct pe mail!

Completati formularul de abonare de mai jos.