Fondator: Carmina Statie

Fondat în 2021

31/61/51

Lupașcu Ioan Radu, Vibratii singulare

24 mai 2021 | Informativ, Lansare de carte | 0 comentarii

O serie nouă în arealul de interes al Artei Sunetelor şi al cititorilor interesaţi de dimensiunea sonoră a existenţei, ca mod de a privi şi înţelege lumea. Vibraţii singulare aduce în săraca noastră lume muzicală acel frumos al sentimentelor paradisului sunetelor alese, al celor care vă umplu inima de spirit şi încântare. În colecţia de cărţi Vibraţii singulare au apărut: Riffuri de chitară de Gabriel Petric, Rockinby myself de Dumitru Ungureanu şi Reber şi liber de Alexandru Albiter.

Riffuri de chitară 2020                                                                                                             

Primul volum al seriei Vibraţii singulare, RIFFURI DE CHITARĂ, poate fi un rock and roll medley fredonat sieşi, interpretat după partitură sau regăsit în albumul de obârşie. Cartea profesorului Gabriel Petric punctează momente importante ale istoriei muzicale a omenirii şi jalonează traseul muzicii rock peste timp.

Gabriel Petric este chitarist, filozof şi profesor de limba şi literatura română, recenzor cu urechi fine pentru revista virtuală Arta Sunetelor. Un prieten pentru oricine apreciază onestitatea, creativitatea şi umorul. Trăieşte şi lucrează la Orăştie şi este unul dintre cei 22 de tineri străluciţi, pe care Constantin Noica i-a selectat pentru şcoala sa de la Păltiniş. Gabriel Petric este un mare pasionat de muzică, a publicat un Manual de chitară foarte bine primit, şi a scris studii de muzicologie în reviste de profil din Anglia, Germania, S.U.A. şi România (Guitar International, American Lutherie, Musikblatt, Instrumentenbau Zeitschrift, Pop, Rock & Show, Sunete etc.). Între anii 1980 şi 1999 a fost liderul grupului art-rock Echinox.

Lucrarea Riffuri de chitară este o cercetare de muzicologie pop/rock contemporană. Ea prezintă 119 riffuri memorabile executate la chitară, oferind cititorului definiţia, geneza riffului, îndrumări privind interpretarea sa la chitară, date referitoare compozitori şi la apariţia sa pe disc, precum şi informaţii privitoare la echipamentul folosit. Riffurile – de la The Beatles şi Deep Purple până la Nirvana sau Muse – sunt redate atât sub formă de notaţie clasică (partitură) cât şi de tabulatură de chitară. Riffurile sunt însoţite şi de fotografii ale artiştilor menţionaţi sau de imagini ale coperţilor de disc. Sunt inserate şi lucrări grafice sau poeme cu temă muzicală ale unor artişti  contemporani. De asemenea, sunt prezentate topuri ale riffurilor apărute în reviste de specialitate, antologii de riffuri, precum şi clasificarea lor din punct de vedere cronologic, stilistic sau structural. Spre finalul lucrării, există o Bibliografie, un Mini-interviu cu autorul lucrării, un CV al autorului,  precum şi opinii despre autor/lucrare exprimate de jurnalişti sau muzicieni români. Lucrarea reprezintă o premieră în publicistica muzicală românească, fiind demnă de interesul chitaristului dornic de progres în mânuirea instrumentului, dar nu mai puţin interesantă pentru cititorul dornic de a înţelege mai bine fenomenul muzical contemporan din aria clasicismului pop/rock.

Rockin’ by myself

Impactul muzicii asupra sufletului uman este covârşitor. Ea ne poartă fiinţa spre universul desenat de un (sub)conştient treaz şi aidoma nouă. Toată cultura pe care am dobândit-o de-a lungul existenţei noastre pământene ne va ajuta să suportăm mai uşor apusul vieţii. Arta sunetelor nu este o fantezie cinematografică. Este un univers sui-generis, creat în special de om, fie direct sau la pupitrul unor butoare, mai mult sau mai puţin convingător, mai frumos sau mai smintit, mai dulce sau mai amar, pe care îl parcurgem mai atent sau fără sens, şi de la care ne vitaminizăm spiritul.

Rockin’ by myself este a doua carte a colecţiei Vibraţii singulare, un proiect artasunetelor.ro, pe care l-am lansat în anul pandemic 2020. Ea urmează volumului cu acelaşi titlu publicat de DUMITRU UNGUREANU în 2012 la Editura Blumenthal şi adună eseuri scrise între anii 2013 – 2016, inclusiv.

Prima carte a colecţiei Vibraţii singulare, Riffuri de chitară, este scrisă de profesorul, filosoful şi muzicianul GABRIEL PETRIC. Ea punctează momentele importante ale istoriei muzicale a omenirii şi jalonează traseul muzicii rock peste timp. O carte, în principal, tehnică, adresată în special muzicienilor, cititorilor de partituri/tabulaturi, însă, poate fi la fel de interesantă pentru audiofili, întrucât parcurge istoria riffului. Profesorul GABRIEL PETRIC semnează prefaţa cărţii Rockin’ by myself.

„Cronicile sale sunt un Fals tratat despre muzica rock, o pseudo-fabulă care, având ca pre-text fenomenul muzical contemporan (trăit autentic, fundamental, până în măduva oaselor), devine confesiune. Bio-melo-cronicile trec din surroundofilie în surroundografie… Pensionarul pentru care fiecare zi e duminică s-a instalat în mijlocul lumii sale, în acel sweet spot – în „urechea” tor(nadei)- din perspectiva căruia nu există nici bine , nici rău, nici învingători, nici învinşi. Doar vibraţii singulare cu lungimi de undă cosmice. Blagoslovite, colocvial, de un pahar de whisky sau de palincă, aflat, tarkovskian, la marginea mesei.” (GABRIEL PETRIC)

Ultimele 3 exemplare din Rockin’ by myself pot fi comandate la: radu.lupascu@gmail.com, iar preţul unui exemplar este de 39 lei.

 REBEL ŞI LIBER

După primele două cărţi ale seriei Vibraţii singulare, Riffuri de chitară de Gabriel Petric şi Rockin’ by myself de Dumitru Ungureanu, vă propun o poveste adevărată a unui artist, chitarist, compozitor, sunetist, familist, patriot şi mare sufletist, ALEXANDRU ALBITER. Rebel şi liber este o mărturie sinceră şi dezinvoltă despre viaţa adevărată, cu toate cele bune şi rele, cu suişuri şi coborâşuri, cu reuşite şi cu belele, cu prietenie şi duşmănie, cu transparenţă şi fără emfază. Cartea de faţă reprezintă, într-adevăr, o Vibraţie originală insurgentă, cu destăinuri neobişnuite pentru omul pudic cu prejudecăţi ipocrite, însă cu lipici pentru spiritul liber, nonconformist.

Rebel şi liber este şi povestea unui grup muzical născut la Braşov în 1974, în anii sistemului totalitar, iar destăinuirile lui Sandu vor creiona, tinerei generaţii şi urmaşilor noştri, profilul societăţii din acea vreme, cum se trăia, cum se fura, cum se iubea, cum erai obligat să te descurci într-o societate comunistă, un lucru greu de înţeles, pentru cei născuţi în libertate.

„…tocmai pitorescul şi anecdoticul vieţii, văzută prin ochii unui chitarist român care străbate şi vremea dictaturii ceauşiste şi cea deschisă de revolta din Decembrie ’89, fac deliciul cărţii. O viziune pe care (nu doar)muzicienii o vor gusta din plin – căci toţi au ceva de povestit, de tot hazul! – cu întâmplări amuzante de la nunţi sau din turnee şi conflicte absurde cu miliţia şi politrucii vremii. E o poveste de-o viaţă, trăită plenar, din care răzbat aspecte social-culturale ce conferă valoare literar-informativă memoriilor depănate cu har şi umor de ‘veşnicul tânăr şi ferice’ Sandu Albiter.” (Gabriel Petric)

Prefaţa cărţii este scrisă de chitaristul Adrian ORDEAN.

„De fiecare dată am regăsit la Sandu același profesionalism și același zâmbet prietenos. Iată de ce azi mă bucur de încă o prietenie veche, încercată și stabilă. Auzind că Sandu Albiter își publică amintirile, prietenia sa mi-a fost confirmată de faptul că m-a invitat să scriu câteva rânduri.” (Corina Chiriac)

„Cartea se citește cam fără a fi lăsată din mână. O iconografie bogată, color și alb-negru, aduce un plus de interes și de cunoștințe, până și unuia ca mine, cât de cât avizat în domeniu.” (Dumitru Ungureanu)

Detalii tehnice:

Rebel şi liber de Alexandru Albiter

Ediţia de colecţie. Editura Akakia, aprilie 2021.

Format 130/200 mm, broşat; Pagini 295, color.

ISBN 978-606-9686-02-7

Preţ = 39 lei.

Comenzi: radu.lupascu@gmail.com

Colecţia Vibraţii singulare este un proiect artasunetelor.ro.

Radu Lupaşcu, 24 mai 2021

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Sarmalele Reci, turneu și sărbătoare: 1000 de viniluri vândute

Sarmalele Reci, turneu și sărbătoare: 1000 de vini...

Sarmalele Reci, împreună cu producătorul Trei Bețivi, a lansat în decembrie vinilul „Țara te vrea prost”. Un amestec original şi ...
Transilvania Blues Nights. Copeland & Wragg

Transilvania Blues Nights. Copeland & Wragg

Transilvania Blues Nights continuă sâmbătă 14 mai la clubul Rockstadt cu un nou concert în premieră și în exclusivitate în ...
Greii greilor din bluesul American în chiar prima zi de festival. Open Air Blues Brezoi. Popa Chubby și Samantha Fish

Greii greilor din bluesul American în chiar prima ...

Nu mi-am propus să urmăresc pas cu pas prezentarea pe care organizatorii o fac pe pagina de facebook a festivalului ...

POSADA ROCK FESTIVAL 2022

Eveniment organizat de Paradise Lost şi Posada Rock Stadionul Municipal - Câmpulung Muscel Ediția 2022 a Posada Rock Festival va avea loc în...

Radu Lupașcu. Blues la poalele Tâmpei!

Radu Lupașcu. Blues la poalele Tâmpei!

Oraşul Braşov este cu cel puţin 200 de ani mai vechi decât Bucureştiul! Cu toate acestea, poziţia dominantă a capitalei ...
Video/Cristina Lupu în concert la Uzina Coffee

Video/Cristina Lupu în concert la Uzina Coffee

După o zi cu peripeții, un concert la Uzina Coffee mi s-a părut cea mai bună alegere. Acolo era programat ...
Florian Lungu. JAZZ ON URBAN BLUES

Florian Lungu. JAZZ ON URBAN BLUES

La rubrica „incredibil dar adevărat” am trăit bucuria de a contoriza în Capitala noastră dragă, la mijloc de aprilie 2022, ...
Transilvania Blues Nights. Copeland & Wragg

Transilvania Blues Nights. Copeland & Wragg

Transilvania Blues Nights continuă sâmbătă 14 mai la clubul Rockstadt cu un nou concert în premieră și în exclusivitate în ...
Expoziția „Music in colors”. Oana Gîtej. La The PUB Universității

Expoziția „Music in colors”. Oana Gîtej. La The PU...

”Când muzica întâlnește sufletul, trăirile acestuia se transformă în culori” ”Această serie  de tablouri este un proiect de suflet. Consider ...
Marco Mendoza - Viva  la Rock! În concert la Quantic

Marco Mendoza – Viva la Rock! În concert la...

L-am cunoscut pe Marco în 2010 dacă îmi aduc bine aminte, eram la o petrecere privată a firmei D’Addario cu ...
Greii greilor din bluesul American în chiar prima zi de festival. Open Air Blues Brezoi. Popa Chubby și Samantha Fish

Greii greilor din bluesul American în chiar prima ...

Nu mi-am propus să urmăresc pas cu pas prezentarea pe care organizatorii o fac pe pagina de facebook a festivalului ...
Cântec și Șpriț. Jazz Lăutăresc. La Ingineri

Cântec și Șpriț. Jazz Lăutăresc. La Ingineri

Romanița și Florin Pană. Urmărim cu interes. Nu este prima dată când scriem de jazul lăutăresc. Contacte Culturale ...
Pariu pe Prietenie. Lansare CD. La The PUB Universității

Pariu pe Prietenie. Lansare CD. La The PUB Univers...

Aflat la materialul cu numărul 10, Ovidiu Mihailescu lansează alături de Jimmy Laco albumul Pariu pe prietenie. Nu e doar ...
Video/Concert Eugem Mihăescu și Aurel Dincă (Krypton). Unplugged. La The PUB Universității

Video/Concert Eugem Mihăescu și Aurel Dincă (Krypt...

Vineri 6 mai a.c. a avut loc un concert  unplugged a doi dintre membri Krypton, solistul vocal Aurel Dincă și ...
M.M.croco. Formații ce nu trebuie uitate.... Sfinx Experience

M.M.croco. Formații ce nu trebuie uitate…. S...

Sfinx Experience este o formație rock din România care a luat naștere în 1990, în urma divizării trupei Sfinx și ...
Muzee în underground. Noaptea Muzeelor la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck

Muzee în underground. Noaptea Muzeelor la Muzeul F...

SÂMBĂTĂ, 14 MAI 2022 LA 18:00 - 00:00 Eveniment organizat de Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck Noaptea Muzeelor la ...
Video/URBAN BLUES FEST Spring Edition. Three Side of The Blues. BAICEA BLUES BAND. La The PUB Universității. Prima parte

Video/URBAN BLUES FEST Spring Edition. Three Side ...

Am ales să vă prezentăm concertul trupei Baicea Blues Band în două părți pentru că acolo s-au întâmplat multe lucruri ...
KRYPTON a lansat un nou single, „Păcate și ispite”

KRYPTON a lansat un nou single, „Păcate și ispite”

Formația KRYPTON a lansat pe 6 mai 2022, primul single de pe viitorul album de studio intitulat „Vremuri gri”, al ...
Video/BARIKADA FOLK 2022. Cel mai mare festival de folk din România. Live Music Summer Camp Brezoi

Video/BARIKADA FOLK 2022. Cel mai mare festival de...

Baricada Folk e cam ca fluturii în stomac la prima iubire. E portalul către tot ce vom trăi împreună la ...

Primiti articolele noi direct pe mail!

Completati formularul de abonare de mai jos.