Fondator: Carmina Statie

Fondat în 2021

31/61/51

Director Onorific: Radu Molnar

Lupașcu Ioan Radu, Vibratii singulare

24 mai 2021 | Informativ, Lansare de carte | 0 comentarii

O serie nouă în arealul de interes al Artei Sunetelor şi al cititorilor interesaţi de dimensiunea sonoră a existenţei, ca mod de a privi şi înţelege lumea. Vibraţii singulare aduce în săraca noastră lume muzicală acel frumos al sentimentelor paradisului sunetelor alese, al celor care vă umplu inima de spirit şi încântare. În colecţia de cărţi Vibraţii singulare au apărut: Riffuri de chitară de Gabriel Petric, Rockinby myself de Dumitru Ungureanu şi Reber şi liber de Alexandru Albiter.

Riffuri de chitară 2020                                                                                                             

Primul volum al seriei Vibraţii singulare, RIFFURI DE CHITARĂ, poate fi un rock and roll medley fredonat sieşi, interpretat după partitură sau regăsit în albumul de obârşie. Cartea profesorului Gabriel Petric punctează momente importante ale istoriei muzicale a omenirii şi jalonează traseul muzicii rock peste timp.

Gabriel Petric este chitarist, filozof şi profesor de limba şi literatura română, recenzor cu urechi fine pentru revista virtuală Arta Sunetelor. Un prieten pentru oricine apreciază onestitatea, creativitatea şi umorul. Trăieşte şi lucrează la Orăştie şi este unul dintre cei 22 de tineri străluciţi, pe care Constantin Noica i-a selectat pentru şcoala sa de la Păltiniş. Gabriel Petric este un mare pasionat de muzică, a publicat un Manual de chitară foarte bine primit, şi a scris studii de muzicologie în reviste de profil din Anglia, Germania, S.U.A. şi România (Guitar International, American Lutherie, Musikblatt, Instrumentenbau Zeitschrift, Pop, Rock & Show, Sunete etc.). Între anii 1980 şi 1999 a fost liderul grupului art-rock Echinox.

Lucrarea Riffuri de chitară este o cercetare de muzicologie pop/rock contemporană. Ea prezintă 119 riffuri memorabile executate la chitară, oferind cititorului definiţia, geneza riffului, îndrumări privind interpretarea sa la chitară, date referitoare compozitori şi la apariţia sa pe disc, precum şi informaţii privitoare la echipamentul folosit. Riffurile – de la The Beatles şi Deep Purple până la Nirvana sau Muse – sunt redate atât sub formă de notaţie clasică (partitură) cât şi de tabulatură de chitară. Riffurile sunt însoţite şi de fotografii ale artiştilor menţionaţi sau de imagini ale coperţilor de disc. Sunt inserate şi lucrări grafice sau poeme cu temă muzicală ale unor artişti  contemporani. De asemenea, sunt prezentate topuri ale riffurilor apărute în reviste de specialitate, antologii de riffuri, precum şi clasificarea lor din punct de vedere cronologic, stilistic sau structural. Spre finalul lucrării, există o Bibliografie, un Mini-interviu cu autorul lucrării, un CV al autorului,  precum şi opinii despre autor/lucrare exprimate de jurnalişti sau muzicieni români. Lucrarea reprezintă o premieră în publicistica muzicală românească, fiind demnă de interesul chitaristului dornic de progres în mânuirea instrumentului, dar nu mai puţin interesantă pentru cititorul dornic de a înţelege mai bine fenomenul muzical contemporan din aria clasicismului pop/rock.

Rockin’ by myself

Impactul muzicii asupra sufletului uman este covârşitor. Ea ne poartă fiinţa spre universul desenat de un (sub)conştient treaz şi aidoma nouă. Toată cultura pe care am dobândit-o de-a lungul existenţei noastre pământene ne va ajuta să suportăm mai uşor apusul vieţii. Arta sunetelor nu este o fantezie cinematografică. Este un univers sui-generis, creat în special de om, fie direct sau la pupitrul unor butoare, mai mult sau mai puţin convingător, mai frumos sau mai smintit, mai dulce sau mai amar, pe care îl parcurgem mai atent sau fără sens, şi de la care ne vitaminizăm spiritul.

Rockin’ by myself este a doua carte a colecţiei Vibraţii singulare, un proiect artasunetelor.ro, pe care l-am lansat în anul pandemic 2020. Ea urmează volumului cu acelaşi titlu publicat de DUMITRU UNGUREANU în 2012 la Editura Blumenthal şi adună eseuri scrise între anii 2013 – 2016, inclusiv.

Prima carte a colecţiei Vibraţii singulare, Riffuri de chitară, este scrisă de profesorul, filosoful şi muzicianul GABRIEL PETRIC. Ea punctează momentele importante ale istoriei muzicale a omenirii şi jalonează traseul muzicii rock peste timp. O carte, în principal, tehnică, adresată în special muzicienilor, cititorilor de partituri/tabulaturi, însă, poate fi la fel de interesantă pentru audiofili, întrucât parcurge istoria riffului. Profesorul GABRIEL PETRIC semnează prefaţa cărţii Rockin’ by myself.

„Cronicile sale sunt un Fals tratat despre muzica rock, o pseudo-fabulă care, având ca pre-text fenomenul muzical contemporan (trăit autentic, fundamental, până în măduva oaselor), devine confesiune. Bio-melo-cronicile trec din surroundofilie în surroundografie… Pensionarul pentru care fiecare zi e duminică s-a instalat în mijlocul lumii sale, în acel sweet spot – în „urechea” tor(nadei)- din perspectiva căruia nu există nici bine , nici rău, nici învingători, nici învinşi. Doar vibraţii singulare cu lungimi de undă cosmice. Blagoslovite, colocvial, de un pahar de whisky sau de palincă, aflat, tarkovskian, la marginea mesei.” (GABRIEL PETRIC)

Ultimele 3 exemplare din Rockin’ by myself pot fi comandate la: radu.lupascu@gmail.com, iar preţul unui exemplar este de 39 lei.

 REBEL ŞI LIBER

După primele două cărţi ale seriei Vibraţii singulare, Riffuri de chitară de Gabriel Petric şi Rockin’ by myself de Dumitru Ungureanu, vă propun o poveste adevărată a unui artist, chitarist, compozitor, sunetist, familist, patriot şi mare sufletist, ALEXANDRU ALBITER. Rebel şi liber este o mărturie sinceră şi dezinvoltă despre viaţa adevărată, cu toate cele bune şi rele, cu suişuri şi coborâşuri, cu reuşite şi cu belele, cu prietenie şi duşmănie, cu transparenţă şi fără emfază. Cartea de faţă reprezintă, într-adevăr, o Vibraţie originală insurgentă, cu destăinuri neobişnuite pentru omul pudic cu prejudecăţi ipocrite, însă cu lipici pentru spiritul liber, nonconformist.

Rebel şi liber este şi povestea unui grup muzical născut la Braşov în 1974, în anii sistemului totalitar, iar destăinuirile lui Sandu vor creiona, tinerei generaţii şi urmaşilor noştri, profilul societăţii din acea vreme, cum se trăia, cum se fura, cum se iubea, cum erai obligat să te descurci într-o societate comunistă, un lucru greu de înţeles, pentru cei născuţi în libertate.

„…tocmai pitorescul şi anecdoticul vieţii, văzută prin ochii unui chitarist român care străbate şi vremea dictaturii ceauşiste şi cea deschisă de revolta din Decembrie ’89, fac deliciul cărţii. O viziune pe care (nu doar)muzicienii o vor gusta din plin – căci toţi au ceva de povestit, de tot hazul! – cu întâmplări amuzante de la nunţi sau din turnee şi conflicte absurde cu miliţia şi politrucii vremii. E o poveste de-o viaţă, trăită plenar, din care răzbat aspecte social-culturale ce conferă valoare literar-informativă memoriilor depănate cu har şi umor de ‘veşnicul tânăr şi ferice’ Sandu Albiter.” (Gabriel Petric)

Prefaţa cărţii este scrisă de chitaristul Adrian ORDEAN.

„De fiecare dată am regăsit la Sandu același profesionalism și același zâmbet prietenos. Iată de ce azi mă bucur de încă o prietenie veche, încercată și stabilă. Auzind că Sandu Albiter își publică amintirile, prietenia sa mi-a fost confirmată de faptul că m-a invitat să scriu câteva rânduri.” (Corina Chiriac)

„Cartea se citește cam fără a fi lăsată din mână. O iconografie bogată, color și alb-negru, aduce un plus de interes și de cunoștințe, până și unuia ca mine, cât de cât avizat în domeniu.” (Dumitru Ungureanu)

Detalii tehnice:

Rebel şi liber de Alexandru Albiter

Ediţia de colecţie. Editura Akakia, aprilie 2021.

Format 130/200 mm, broşat; Pagini 295, color.

ISBN 978-606-9686-02-7

Preţ = 39 lei.

Comenzi: radu.lupascu@gmail.com

Colecţia Vibraţii singulare este un proiect artasunetelor.ro.

Radu Lupaşcu, 24 mai 2021


0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Arii de curte, vodeviluri și divertisment regal la Teatrul Coquette, într-un nou concert ARIE ȘI ECOU

Arii de curte, vodeviluri și divertisment regal la...

Seria de reprezentații ARIE ȘI ECOU de la Teatrul Coquette continuă duminică, 8 decembrie 2024, cu un nou concert susținut ...
Concert F.Charm la Alba Iulia

Concert F.Charm la Alba Iulia

Nota redacției: Invitația la concert este preluată de pe pagina de facebook a artistului F.Charm ”Sâmbătă 30 noiembrie la Alba ...
Cristina Dinu. Centrul String (Centrul pentru Știință, Prospectivă, Creativitate și Ficțiune) a împlinit 37 de ani

Cristina Dinu. Centrul String (Centrul pentru Știi...

Pe 6 octombrie 2024 Centrul String (Centrul pentru Știință, Prospectivă, Creativitate și Ficțiune) a împlinit 37 de ani. Dacă vă ...

Concert F.Charm la Alba Iulia

Nota redacției: Invitația la concert este preluată de pe pagina de facebook a artistului F.Charm ”Sâmbătă 30 noiembrie la Alba Iulia voi susține...

Tribute Night 2024. Painkiller. Omagiu către trupe ce au scris istorie. Judas Priest, Slayer, LinkinPark

Tribute Night 2024. Painkiller. Omagiu către trupe...

Ideea de tribut adusă în primul rând celor ce au scris istorie prin albumul Painkiller, Judas Priest a apărut în ...
Cristina Lupu a lansat Sweet Amnesia. Concert la Expirat. Un album foarte personal

Cristina Lupu a lansat Sweet Amnesia. Concert la E...

Ne-am alăturat publicului prezent în număr mare la Expirat la lansarea albumului Sweet Amnezia. ”Sweet Amnesia înseamnă 9 cântece de ...
Concert F.Charm la Alba Iulia

Concert F.Charm la Alba Iulia

Nota redacției: Invitația la concert este preluată de pe pagina de facebook a artistului F.Charm ”Sâmbătă 30 noiembrie la Alba ...
Întâlnirea cu legende ale rockului românesc. Costin Petrescu și Josef Loji Kappl. Meșterii rock

Întâlnirea cu legende ale rockului românesc. Costi...

Câteodată organizatorii, Arta Sunetelor și The PUB Universității se întrec pe sine. Două evenimente artistice care la final aduc pe ...
Marcian este Marcian. Petrescu. Muzicuța la superlativ. Excelența în blues

Marcian este Marcian. Petrescu. Muzicuța la superl...

Marcian rămâne Marcian. Un excelent muzician de blues. Un one man show. Mânuiește muzicuța la superlativ. Umple săli, cucerește publicul, ...
Cristina Dinu. Centrul String (Centrul pentru Știință, Prospectivă, Creativitate și Ficțiune) a împlinit 37 de ani

Cristina Dinu. Centrul String (Centrul pentru Știi...

Pe 6 octombrie 2024 Centrul String (Centrul pentru Știință, Prospectivă, Creativitate și Ficțiune) a împlinit 37 de ani. Dacă vă ...
Cornel marin-Chiorean. VESTIGIUM

Cornel marin-Chiorean. VESTIGIUM

VESTIGIUM - URME, sau ce rămâne în urma celui care contează ...
Oana Gîtej. NIGHTLOSERS Unplugged JazzBook. Mini interviu

Oana Gîtej. NIGHTLOSERS Unplugged JazzBook. Mini i...

Am fost la al n-ălea concert al trupei NIGHTLOSERS. Sincer, nu știu de cate ori i-am văzut live. Nu știu ...
Florian Lungu. Concert Eveniment. CHRIS THEO JAZZ BAND featuring JOANNE PEACOCK

Florian Lungu. Concert Eveniment. CHRIS THEO JAZZ ...

În memorabila seară de 9 noiembrie a anului de grație 2024 s-a săvârșit în renumitul lăcaș artistic bucureștean care a ...
Trocadero Blues Nights. ATOLUKA BLUES CARTEL. Artiști minunați, blues superb

Trocadero Blues Nights. ATOLUKA BLUES CARTEL. Arti...

Afirmațiile din titlu nu ne aparțin nouă, aparțin prezentatorului Viorel Marinache, dar noi ne raliem lor. A treia trupă de ...
Methadone Skies. Lansare album Spectre at Dawn. La Quantic

Methadone Skies. Lansare album Spectre at Dawn. La...

Am fost prezent aseară la lansarea albumului Spectre at Down al celor de la Methadone Skies din Timișoara. O ante-prezentare ...
Oana Gîtej. PAINTING WORKSHOP. Culorile Toamnei în Noiembrie. Cafeteca Cișmigiu (3)

Oana Gîtej. PAINTING WORKSHOP. Culorile Toamnei în...

Colega noastră de redacție, Oana Gîtej continuă seria de Painting Workshop de la Cafeteca Cișmigiu. Vineri 21 noiembrie 2024 începând cu ora 18.30 pentru ...
"I'm Not Naive", albumul de debut al artistei indie pop Yvonne, s-a lansat oficial și invită auditoriul într-o călătorie fascinantă

„I’m Not Naive”, albumul de debu...

"I'm Not Naive", una dintre cele mai așteptate apariții discografice ale sfârșitului de an, un material semnat de artista indie ...
Florian Lungu. ZILELE JAZZULUI MAGHIAR ÎN BUCUREȘTI

Florian Lungu. ZILELE JAZZULUI MAGHIAR ÎN BUCUREȘT...

Pentru a șasea oară fanii noștri de jazz din capitală au avut privilegiul de a cunoaște și de a aplauda ...

Primiti articolele noi direct pe mail!

Completati formularul de abonare de mai jos.