Fondator: Carmina Statie

Fondat în 2021

31/61/51

Lupașcu Radu Ioan, interviu cu MUD MORGANFIELD, fiul cel mare al celebrului MUDDY WATERS

23 mai 2021 | Blues, Festivaluri, Interviuri | 0 comentarii

MUD MORGANFIELD este capul de afiş al celei de-a doua ediții a festivalului de blues de la TUŞNAD.

Larry „Mud” Morganfield este primul născut al celebrului bluesman american, MUDDY WATERS aka McKinley Morganfield. El va susţine un recital cu trupa sa în ultima zi de festival, 20 iunie 2021. O a doua premieră pentru România este prezenţa chitaristului britanic, MARCUS BONFANTI. Headlinerul zilei de 19 iunie 2021 are o bogată carieră solo, iar din 2014 este membru în faimoasa trupă Ten Years After, înlocuindu-l pe Joe Gooch, succesorul regretatului Alvin Lee.

Interviu cu Mud Morganfield

Ai crescut în Chicago, dar departe de celebrul tău tată, care a fost plecat în turnee foarte mult timp. Cum au fost acele vremuri pentru tine?

Foto Mud Morganfield 4.jpgTatăl meu nu a fost niciodată departe de mine. El a fost mereu la… „un telefon distanţă”. Deşi a existat, de multe ori, o distanţă fizică, eu nu am simţit acest lucru, deoarece am vorbit tot timpul la telefon, astfel încât l-am simţit aproape. Dar, ca pentru majoritatea copiilor, ne este foarte dor de părinții noștri atunci când nu sunt acasă. Am înțeles pe deplin de ce tata era departe de familia sa şi am fost conştient de importanţa turneelor sale.

Tatăl tău a lăsat omenirii o moștenire fabuloasă. Ești adesea asemănat cu tatăl tău fiind, desigur, fiul său cel mare. Te afectează această responsabilitate?

O ador şi o respect foarte mult! Multe persoane nu au avut niciodată posibilitatea să-l vadă în carne şi oase pe tata și sper, într-o mică măsură, să le ofer eu această şansă tuturor fanilor Muddy Waters din întreaga lume.

Tatăl tău a vrut să devii muzician? Secțiunea ritmică te-a atras în special?

Muzica era în fiinţa mea înainte să vin pe lume. A trebuit să bat pântecele mamei în timp ce așteptam să mă nasc. Până să învăţ să cânt, am fost apostrofat de multe ori de bunica mea, pentru că băteam în orice scotea un sunet.

Cum ai decis să urmezi cariera tatălui tău și cine ți-a ghidat pașii în primii ani?

Dumnezeu și familia mea. Fetele sunt copii fidele mamei lor, iar fiii sunt ai tatălui lor.

De ce ai început să înregistrezi atât de târziu? Cum te-ai decis?

Orişicine se poate crede un om de blues, dar oricine s-ar poziţiona în locul meu, Nu înseamnă că este CU ADEVĂRAT un om al bluesului. Tatăl meu a avut bluesul în sânge, pentru că s-a născut în timpul sclaviei, întocmai ca părinții săi, el s-a născut şi a crescut pe plantaţiile din sud. Am început mai târziu să cânt pentru că a trebuit să trec prin viață pentru a spune cu Adevărat: „I Am the Blues!”.

Albumul For Pops: A Tribute to Muddy Waters este o mărturie sinceră și o dovadă că ai moștenit carisma tatălui tău. Atunci s-au împlinit 100 de ani de când s-a născut tatăl tău. Cât de mult s-a schimbat viața ta după acest prag?

Mulțumesc pentru apreciere. Da, a fost un album grozav și va trece foarte mult timp până când ca cineva, va putea egala acest tribut adus tătălui meu, Muddy Waters. Să nu uităm ce echipă deosebită de muzicieni de blues am avut colegi pe acest album: Kim Wilson (n.r. muzicuţist şi lider vocalist în celebrul grup texan de blues rock, The Fabulous Thunderbirds, a cântat cu Ronnie Earl, Buddy Guy, Eric Clapton, Mark Knopfler, Louisiana Red, James Cotton, Bonnie Raitt); Barehouse Chuck (n.r. aka Charles Goering, regretat pianist, compozitor şi vocalist de blues, a cântat cu Jimmy Rogers, Eddie Taylor, Hubert Sumlin, Otis Rush, Buddy Guy şi Otis “Big Smokey” Smothers); Rusty Zinn (n.r. important chitarist, compozitor şi vocalist american de blues şi muzică reggae).

Care album te reprezintă cel mai bine și de ce?

Tot ce-am realizat face parte din mine, mă străduiesc să le ofer fanilor mei tot ce am mai bun. Nu fumez și nici nu beau, deci este vorba numai de respectul pentru fanii mei. Nu voi avea niciodată nevoie de o băutură sau de un fum de ţigară, pentru a mă face să cred că mă exprim mai bine. Totul este natural.

Europa, în special Marea Britanie, te-a întâmpinat cu brațele deschise. De ce crezi că există un respect evident pentru blues mai mult decât în ​​țara ta de origine?

Locuiesc în America. Iubesc această țară mare, dar și Europa, iar Marea Britanie o consider a doua mea casă.

Mesajul bluesului generației tatălui tău este indiscutabil legat de mesajul versurilor. Cât de importantă este această comunicare cu tânăra generație de astăzi?

Nu prea mult în SUA, dar lumea încă înțelege importanța miilor de truditori pe altarul bluesului din America, iar bluesul este o muzică creată, în special, pentru societate.

Fanii români de blues așteaptă cu nerăbdare să te vadă la festivalul de blues de la Tusnad. Ce mesaj le trimiți?

Şi eu, de asemenea! Aștept cu nerăbdare să aduc niște bluesuri fantastice din Chicago la festival, iar pentru cei care au auzit doar muzica tatălui meu, sper să vă pot oferi tuturor o privire asupra a ceea ce ar fi arătat tata dacă ar mai fi fost încă cu noi.

Cu ce trupă vei veni la fesatival?

Trupa mea va fi compusă din muzicieni ce provin din Marea Britanie și Danemarca. Din Marea Britanie vine Ian Jennings la chitară bas (n.r. A cântat cu Giles Robson and The Dirty Aces^, Carl Perkins, Jeff Beck, Robert Plant, Billy Lee Riley, Champion Jack Dupree, Jools Holland, Lowell Fulsom, Andy Fairweather Low, Tom Jones, Little Willie Littlefield, Van Morrison, Mick Fleetwood, Paul Rodgers, Jimmy Page, Scotty Moore, Ronnie Wood, Eric Clapton, Ray Davies, Brian May, Imelda May, Giles Robson and The Dirty Aces, Mark Knopfler şi Adam Sweet, Primitive Noise Band, Sunjay, Ali Maas & Micky Moody.), Steve West Wesson la muzicuţă, Brendan O’Neil la baterie, şi la pian, “… my brother from another mother!”, minunatul Eric Ranzoni. Din Danemarca provine chitaristul trupei mele, Ronni Boysen (n.r. A luat premiul pentru chitaristul anului 2013, este component al trupei Kokomo Kings şi un excepţional colaborator al mai multor trupe şi nume consacrate ale scenei daneze de blues: Hans Kudsen, Troels Jensen, Big Creek Slim, Kent Thomsen, Esben Just, Ole „Fessor” Lindgren și Peter Nande)

Mulțumesc şi de-abia aştept să ne vedem la festival

Mud:Mulţumesc şi eu.

Interviul a fost preluat prin bunăvoința lui Lupașcu Radu Ioan de pe site-ul https://www.artasunetelor.ro/ . Îi multumim foarte mult.

Mai multe despre cariera lui Mud Morganfield puteți citi aici:

https://www.artasunetelor.ro/Interviu_cu_Mud_Morganfield.html?fbclid=IwAR3Hjc4qHzsMY0exShfAyZHr7gmhpWYphcqfPUlYHB74zgwD-wPAQF9upvs

Stela Feldrihan, Cătălin Statie

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Marcian Petrescu și Mihai Tacoi. STORYTELLERS Acoustic Folk-Blues Project. La Uzina Coffee

Marcian Petrescu și Mihai Tacoi. STORYTELLERS Acou...

STORYTELLERS Acoustic Folk-Blues Project vor concerta ÎN PREMIERĂ pe scena de la UZINA COFFEE, SÂMBĂTĂ 21 Mai, de la ora ...
Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut. Lansare album “La Vale”. ABY STAGE BAR

Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut. Lansare album “La...

Eveniment organizat de Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut, CORE Agency şi ABY STAGE BAR Sâmbătă, 21 mai, ABY ...
Sarmalele Reci, turneu și sărbătoare: 1000 de viniluri vândute

Sarmalele Reci, turneu și sărbătoare: 1000 de vini...

Sarmalele Reci, împreună cu producătorul Trei Bețivi, a lansat în decembrie vinilul „Țara te vrea prost”. Un amestec original şi ...

POSADA ROCK FESTIVAL 2022

Eveniment organizat de Paradise Lost şi Posada Rock Stadionul Municipal - Câmpulung Muscel Ediția 2022 a Posada Rock Festival va avea loc în...

Video/Alexandru Arnăutu Vraciu. Top Albume. METALLICA. Cu invitați (5)

Video/Alexandru Arnăutu Vraciu. Top Albume. METALL...

Invitatul lui Alexandru este Andy Ghost de la trupa Altar. Urmăresc această trupă deoarece este una dintre puținele trupe de ...
Manea Mihai croco. Invitație la expoziție de grafică "Între alb și negru". Valentin Tănase

Manea Mihai croco. Invitație la expoziție de grafi...

Am fost și am vizitat expoziția magnificului grafician, artist plastic, Valentin Tănase. De la intrarea în spațiul expozițional, am fost ...
Flori cu rod. Poezie și fotografie

Flori cu rod. Poezie și fotografie

Pe acorduri de culoare, Vibrații lungi din care-ncepe viata, În flori cu rod, Ce ne aduc speranța De -a nu ...
Video/URBAN BLUES FEST Spring Edition. Three Side of The Blues. BAICEA BLUES BAND. La The PUB Universității. A doua parte

Video/URBAN BLUES FEST Spring Edition. Three Side ...

Acest al doilea articol despre Baicea Blues Band este destinat să vă dezvăluie, dacă mai era cazul, o triadă de ...
Marcian Petrescu și Mihai Tacoi. STORYTELLERS Acoustic Folk-Blues Project. La Uzina Coffee

Marcian Petrescu și Mihai Tacoi. STORYTELLERS Acou...

STORYTELLERS Acoustic Folk-Blues Project vor concerta ÎN PREMIERĂ pe scena de la UZINA COFFEE, SÂMBĂTĂ 21 Mai, de la ora ...
Culori de la flori. Poezie și fotografie

Culori de la flori. Poezie și fotografie

Culori de la flori Doar florile pe veștedul Pământ Își mai ridică ochii spre noi plângând. Culori de curcubeu, pe ...
Cristina Radu Trio la Uzina Coffee

Cristina Radu Trio la Uzina Coffee

Continuă seria de concerte de jazz în care doi instrumentiști mai mult decât cunoscuți, Albert Tajti la pian și Vlady ...
Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut. Lansare album “La Vale”. ABY STAGE BAR

Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut. Lansare album “La...

Eveniment organizat de Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut, CORE Agency şi ABY STAGE BAR Sâmbătă, 21 mai, ABY ...
Mihai Ionescu. La Ingineri Tei 9. Un nou Început. Baza Folk

Mihai Ionescu. La Ingineri Tei 9. Un nou Început. ...

Mihai Ionescu este acel Mihai Ionescu care a păstorit o foarte mare perioadă de timp faimosul Club A iubit de ...
Sarmalele Reci, turneu și sărbătoare: 1000 de viniluri vândute

Sarmalele Reci, turneu și sărbătoare: 1000 de vini...

Sarmalele Reci, împreună cu producătorul Trei Bețivi, a lansat în decembrie vinilul „Țara te vrea prost”. Un amestec original şi ...
Video/Am revenit cu speranțe la palatul Mogoșoaia

Video/Am revenit cu speranțe la palatul Mogoșoaia

Am plănuit să petrecem o duminică minunată, ca pe vremuri, la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia. Și am sosit aici, ...
Corneliu O. Rodeanu. Drumul către coperta patru. Poezie La Ingineri

Corneliu O. Rodeanu. Drumul către coperta patru. P...

Seara de 14 mai a fost o seară de poveste la Clubul La Ingineri din Tei 9. Mihai Ionescu nu ...
Radu Lupașcu. Blues la poalele Tâmpei!

Radu Lupașcu. Blues la poalele Tâmpei!

Oraşul Braşov este cu cel puţin 200 de ani mai vechi decât Bucureştiul! Cu toate acestea, poziţia dominantă a capitalei ...
Video/Cristina Lupu în concert la Uzina Coffee

Video/Cristina Lupu în concert la Uzina Coffee

După o zi cu peripeții, un concert la Uzina Coffee mi s-a părut cea mai bună alegere. Acolo era programat ...
Florian Lungu. JAZZ ON URBAN BLUES

Florian Lungu. JAZZ ON URBAN BLUES

La rubrica „incredibil dar adevărat” am trăit bucuria de a contoriza în Capitala noastră dragă, la mijloc de aprilie 2022, ...

Primiti articolele noi direct pe mail!

Completati formularul de abonare de mai jos.