Vineri, 14 mai 2021 la The Pub Universității din București, am fost să beau o cafea, un ”Jack” și să fumez un trabuc.
Pe scenă era o repriză de ”soundceck” cu trupa prietenului Emil Bîzgă.
Cum, care Emil Bîzgă? Estre renumitul trompetist ce a urcat pe aceeaşi scenă cu nume mari ale jazz-ului internațional precum Ray Charles şi Jimmy Cobb, iar în St. Petersburg şi Paris a avut ocazia să încânte publicul prin colaborarea cu Vladimir Cosma, unul dintre cei mai cunoscuţi compozitori de muzică de film. A fost prezent pe scenele de la Festivalul de Jazz Patras (Grecia), ZeitTon Festival (Viena, Austria), Festivalul Miles Davis (Cracovia, Polonia) sau Festivalul de Jazz de la Montreux (Elveţia).
Emil Bîzgă a studiat muzică clasică și jazz la București, Malmo, Hannover și New Jersey.
Johnny Răducanu, este mentorul lui Emil Bîzgă , dar a colaborat și cu Marius Popp și Mircea Tiberian, câteva dintre vedetele jazzului românesc.
Am stat la un trabuc și un ”Jack” la o poveste cu Emil.
El mi-a depănat din amintirile trăite… ”Am stat aproximativ 7-8 ani în Statele Unite, sunt și cetățean american. Am îmbinat muzica clasică și jazzul, alături de marii instrumentiști. De exemplu, am studiat cu marele trompetist de jazz Wynton Marsalis, apoi am mai avut plăcerea să cânt cu celebrul vocalist Tony Benett și cu mulți alți muzicieni de top de pe teritoriul SUA, dar mai puțin cunoscuți la noi. Am și înregistrat un CD în America, «Acacia Flower»… Apoi, undeva prin 2012 am revenit în țară”.
Au apărut și colegi săi de scenă, iar Emil mi-a spus că la acest spectacol va cânta piese semnate Ornette Coleman, Theodor Rogalski, armenian și gypsy songs în aranjament personal.
Trompetistul Emil Bîzgă, în ciuda restricțiilor covid 19, a continuat seria de concerte „Istoria Jazz-ului” la The Pub Universității, cu un concert tribut adus acestui curent muzical numit free jazz / world fusion, reprezentat de trompetistul Don Cherry & saxofonistul Ornette Coleman. Într-o formulă de sextet, a prezentat publicului o „expoziție” de instrumente de suflat si percuție cum ar fi duduk, clarinet, saxofon, fluier, flügelhorn, flaut, trompete, saxofon sopran ce au fost folosite și în timpul spectacolului.
Pe scenă a urcat Emil Bîzgă – trompetă, Nicolae Tănase – saxofon, Cezar Căzănoi – flaut, Albert Tajti – pian, Ciprian Parghel – 4 String Double Bass și Iulian Nicolau – tobe
Concertul a fost magnific. Nu pot spune decât că, dacâ nu ați fost prezenți… vă aștept la următoarele cântări.
„Let’s play the music” a spus Ornette Coleman, „not the background!” s-ar putea să sune ca o remarcă inofensivă, dar cu ea Coleman a rezumat revoluția agitată și fără lege a jazz-ului pe care el și trompetistul Don Cherry l-au condus spre sfârșitul anilor ’50. Cherry a făcut să îndepărteze fundalul muzicii și să renunțe la improvizația pe acorduri progresive, la acea vreme reprezentând rădacina jazz-ului. Aceasta a fost ceea ce a devenit cunoscut sub numele de FREE JAZZ, o muzică fără reguli. Cherry, bateristul Ed Blackwell și contrabasistul Charlie Haden a alcătuit cvintetul ”Ornette Coleman” iar așa cum fac majoritatea inovatorilor de jazz, au fost supuși criticilor …
Manea Mihai ”cROCo”
0 Comentarii