Alianța în artă între ceramică, lemn și ceva metal naște povești în miniatură în loc de titlu.
Citiți vă rog :
”Rică și Alma s-au născut dintr-un picior de scaun de bucătărie”, ”De când este cu o roșcată viața lui Pricopie este foarte palpitantă”, ”Dorian și Magda sunt în vacanță la bunici”, ”Simina este trapezistă”, ”Nucu”, ”Gheorghiță și Anișoara sunt doar un zâmbet”, ”Napoleon debarcat în București”, ”Familia Papion conduce timpul fără cadran, ace sau alte condiționări, ea susține timpul sensibil, intuitiv, timpul ideal”. Și am putea continua mult așa !
Creații expresive, cu o tentă copilărească dar lucrate cu mare atenție.
MARARA este un brand de design care a apărut în urma colaborării între Marilena Burcea și Mara Patriche, și propune o alăturare între 2 spirite înrudite , lemnul și ceramica.
Marilena Burcea ”este un Geppetto contemporan, care îl “mesterește” pe Pinocchio iar și iar din materiale reciclate: bucăti de lemn și piese metalice recuperate ca atare, din obiecte găsite pe strazi, în garaje, șantiere din zona veche a Bucureștilor, piese recuperate din ceasuri vechi, cântare, aparate electrocasnice ieșite din uz s.a.m.d. ”.
Mara Patriche ”inventează o lume de lut populată de făpturi, fragmente naturale sau arhitecturale. Este o lume de demult, a formelor curate în care figurativul este simplificat până la descoperirea trăsăturilor primitive, neatinse de viciul modernității. Figurile sunt decojite de orice atingere sau complicație urbană și sunt aduse aproape de o înfățișare poetică, naivă, balansând spre aspectul de jucărie”.
Le veți descoperi pe cele două doamne la sfârșitul clipului din finalul articolului precum și lucrările lor.
Ce gândec creatoarele ?:
”Mi-e dor de mare! Să lenevesc fără niciun gând, cu un bețișor să întorc pe toate părțile nisipul și să studiez formele de scoici sau melci care ies la iveală”. ”Instalațiile de vânt sunt un ierbar ceramic personal. Lucrez formele până la rafinarea unei flori sau a unei plante sau îmi modelez propriile idei botanice”. ”Unele sunt fine și suple, altele sunt nefinisate, organice, primitive. Îmi place să mă joc cu contrastele dintre textura brută, sinceră a lutului, luciul ciobului și vibrația picturală”. ”Pot fi agățate pe verandă sau pe un perete în casă”. ”În curtea părinților am găsit un aragaz de fontă căruia i-am luat picioarele. Acasă aveam o ușă de sobă așa că m-am apucat de lucru”.”Știți ce e frumos? Grădinile nu pot exista fără oameni”. ”Ai nevoie de o bucată de pământ, câteva răsaduri, grijă și un pic de imaginație”. ”Dacă pe asfalt străluceste ceva devin foarte atentă, de cele mai multe ori mă aplec și culeg o bucată de tablă, însă ieri am găsit un arc”. ”Am început prin a construi o cutie, după aceea ideile au venit ușor: capul croit dintr-un picior de scaun, părul de iută împletit, picioarele sunt foste ornamente…..”
MARARA are un site profesionist. Dar, dacă vreți să stiți ce se întâmplă cu adevărat, trebuie să urmăriți pagina de facebook, https://www.facebook.com/mararadesign
Foarte frumos ! Personaje, case, diorame, obiecte din lemn și căni, păpuși, căsuțe, vase, figurine, etc. din ceramică.
Bineînțeles că totul este lucrat manual. Că de aia scriu despre aceste lucruri ! Încurajez lucrul de mână !
Am încercat să sintetizez într-un clip cu lucrările acestor doamne, farmecul pasiunii lor.
Cătălin Statie
0 Comentarii