Formația ia fiinţă în 1983. Până în 1991, Timpuri Noi a fost ceea ce se cheamă, la propriu, o trupă underground. La propriu, datorită stilului, datorită limbajului, dar, mai ales, datorită conţinutului subversiv al textelor. Toate acestea au făcut ca Timpuri Noi să fie, în toţi aceşti ani (1983-1991), o formaţie în umbră, deși nivelul artistic şi repertoriul o impune printre formaţiile pe atunci în mare vogă. De la înființare până în 1991, Timpuri Noi a fost ceea ce se numește o trupă underground, în special datorită versurilor și subiectelor abordate în piese. În perioada comunistă trupa era interzisă la radio și tv, dar au existat și redactori ce au difuzat piesele trupei, riscând de multe ori locul de muncă.
După 1990, apariția de posturi de radio şi TV independente, publicaţii de gen şi chiar postul naţional de radio-TV îşi diversifică mult programele. Într-un cuvânt, o trecere bruscă de la o stare de beznă informaţională la una de deschidere aproape fără bariere.
În acest nou context, Timpuri Noi încetează dintr-o dată de a mai fi o formaţie anacronică. Urmează, după cum era şi firesc, o perioadă de recunoaştere a unei trupe nu tocmai debutante, cu experienţă muzicală de aproape 8 ani, şi, ceea ce este cel mai important, cam singura din peisajul rock românesc compatibilă stilistic cu ceea ce impunea moda.
Timpuri Noi a devenit cea mai populară formaţie din România în anii 1994 şi 1995. Această afirmaţie se bazează pe obişnuitele clasamente anuale ale celor două publicaţii de specialitate Vox Pop Rock şi Heavy Metal Magazine, pe clasamentele altor reviste care se adresează în special tinerilor, cum ar fi revista Salut, pe clasamentele anuale ale unor posturi de radio şi de televiziune independente, cât şi Televiziunea Română, care au realizat asemenea sondaje, Radio UniPlus, Radio ProFM, Radio Delta, Radio National, TVR, Tele 7 ABC si Antena 1, şi, în fine, premiul acordat în 1995 de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din România pentru limbaj novator în rock.
Formația a fost prezentă la toate edițiile festivalului Rock București, având onoarea să deschidă recitalurile unor nume importante cum ar fi: Ian Gillan și Uriah Heep (1992), Asia și Scorpions (1993), Saxon, Paradise Lost și Jethro Tull (1994), Iron Maiden și Kreator (1995). Pe data de 20 mai 1994 Timpuri Noi este prima formație din România care apare unplugged într-un spectacol la Teatrul Ion Creangă din București.
LP Formații rock no 11”Contrast” și ”Timpuri Noi” 1989
LP – ”Timpuri Noi” 1992
Casetă – ”Unplugged În Concert” 1994
Casetă – ”De Regiune Superior” 1995
Casetă – Timpuri Noi ”Promo” ( Conține două piese ”Dragoste pe portativ” și ”Lămâița”)
CD – ”Basca Abundenței” 1998
CD – ”Vița De Vie / Timpuri Noi – Lucky Nights Unplugged” 2000
Timpuri Noi : Plesca Adrian, Iliescu Dan, Radu Cartianu, Răzvan Moldovan, Marian Moldoveanu , Adrian Bortun, Cătălin Neagu (R.I.P.), Cătălin Răsvan, Marian Moldoveanu (R.I.P.), Adrian Kiss Szilárd-Adorján, etc.
A consemnat Manea Mihai-croco
În continuarea celor consemnate mai sus, redacția noastră reia o parte din articolul scris după ce a fost prezentă la lansarea albumului MOLDOVA MON AMOUR, vineri, 24 ianuarie 2020, de Ziua Micii Uniri, la Quantic Pub în București.
” Concertul a avut ca miză lansarea albumului MOLDOVA MON AMOUR , ultimul album marca TIMPURI NOI, dar nu și cel din urmă.
Vreau să vă spun, cu mâna pe inimă, că acest album este cel mai bun album pop rock editat în România în ultimii cinci ani (dacă nu în ultimii zece ani). Albumul poartă amprenta Dan Iliescu, în același stil nonconformist și militant, conțin atât melodii cu mesaj satiric anti-stabilisment cât și melodii de dragoste și mai ales, melodia mea de suflet ”Unu ține”.
Muzicienii trupei sunt performanți. Basistul Vlad Apotrosoaei, extraordinarul toboșar Felician Sfura și, mai ales, inegalabilul Dan Iliescu, muzician de exceptie și super chitarist, au ținut în priză publică, un public care, parcă nu se mai sătura să asculte.”
A consemnat Cătălin Statie
0 Comentarii