Chiar dacă din când în când se mai încurca banda, invenţia a revoluţionat piaţa muzicală.
Mulţi au cochetat cu ideea captării şi redării sunetelor, însă invenţia dispozitivului cu bandă subţire, pulverizată cu o pudră de oxid de fier a fost o adevărată revelaţie.
Concernul AEG prezenta primul magnetofon (K1) la târgul internaţional de tehnologie IFA de la Berlin. Radiodifuziunile puteau produce emisiuni înregistrate, exista posibilitatea arhivării şi reluării acestora astfel încât posturile îşi permiteau să emită în regim continuu programe care sunau „live”. Naziştii au adoptat repede noua tehnologie de care s-au folosit pentru a-şi extinde propaganda. După cel de-al Doilea Război Mondial, aparatele au devenit mai uşor de folosit, dar şi de produs. Producătorul de aparate radio Max Grundig a recunoscut potenţialul aparatului ca produs de larg consum. În 1951 compania sa a lansat primul recorder pentru acasă, Reporter 500L. Noul aparat era destinat consumatorilor obişnuiţi. Magnetofonul Telefunken 300 echipat cu baterii, le-a dat oamenilor posibilitatea de a se bucura de muzica lor preferată oriunde şi oricând. La petreceri, magnetofonul a devenit un obiect extrem de preţuit: ore în şir de muzică, cu o singură bandă. Iubitorii de muzică au căpătat posibilitatea de a înregistra concertele preferate şi de a le reasculta acasă sau de a face schimb de benzi cu prietenii.
În timpul Războiului Rece, cele două Germanii s-au spionat reciproc în scopul colectării de informaţii politice, economice şi militare. Întregul proces de colectare a datelor a fost susţinut cu ajutorul celor mai noi realizări tehnologice, inclusiv al magnetofonului.
Conversaţiile importante, întâlnirile sau negocierile au fost înregistrate pe bandă. Magnetofonul a ajuns să fie folosit şi în tribunale, iar banda să fie admisă ca probă.(sursa DW-Deutsche Welle)
În cursa producerii de magnetofoane au intrat și alții, precum rușii sau japonezii, ridicând producția la nivel de artă. Concurența între producători s-a dus și la nivel de design nu numai tehnic. S-au ridicat imperii financiare în producția de benzi de magnetofon și role.
De ce scriu despre magnetofoane? Pentru că și astăzi, după atâta vreme, a rămas supremul aparat de înregistrat sunete.
” Lucrurile de atunci durează până azi şi o să dureze încă o sută de ani. Lucrurile făcute astăzi nu au nicio valoare, sunt făcute aşa, la repezeală….Uitaţi minunea aceea a anilor ’60 care s-a numit magnetofonul Tesla!” spune un colecționar de Majak, Tesla, Grundig, Kasthan, Philips, Telefunken. ” La pick-up sau la magnetofon se aude mai bine decât toate mp3-urile….şi magnetofoanele au un altfel de sunet, mai cald…”
Astăzi, după o perioadă de cădere, marile studiouri nu sunt mari dacă nu înregistrează pe bandă de magnetofon. Din această cauză au fost scoase ”de la naftalină” și fabricile care produceau benzi.
Și așa s-a născut mania, pasiunea, pentru magnetofoane. Și vă dau o mostră:
”Salut,
în nici un caz să nu umbli la capete sau oricum aia să fie ultima opțiune
cauzele posibile daca se aude înfundat (lipsa înaltelor)
daca benzile au stat cam mult timp nerulate sau în umezeală sau pe lânga boxe
dacă magnetofonul a stat pe lângă boxe difuzoare, etc …. ceva cu magneți
sau cel mai simplu pe capul de redare sau undeva pe calea benzii este murdărie
cel mai bine se curață cu alcool izopropilic cu o scobitoare pe care ai înfășurat puțină vata
cum sa descoperi usor care este cauza
în timp ce banda rulează atinge cu un deget banda exact pe porțiunea capului de redare (daca ai Rostov 105 atunci este ultimul din dreapta )
dacă încep să se auda înaltele sau e mai bine atunci trebuie curățat capul și locurile din jurul capului pe unde trece banda
benzile trebuie rulate cam o data la 6 luni ca să nu se piardă informația magnetică
e recomandat daca banda a stat mai mult timp nerulata sa o desfasori rapid cel
și anume în poziția stop respectiv, play este o furca metalica acționată electromagnetic care departează banda de capete sau lasă banda să se lipească de capete …..
dacă totuși nu rezolvi problema și bănuiești că e pe cale elctronică (de semnal) atunci poți să faci asta: corecția de ton se face doar în amplificator așa că încearcă să iesi cu semnal (mufa de la spate) într-un alt amplificator și vezi cum sună.”
Prețurile la magnetofoane diferă de la caz la caz și poate să ajungă la nivelul de preț al unui autoturism de lux. Pasiunea pentru ele a depășit prețul.
Vă prezint în filmulețul de mai jos câteva magnetofoane postate de către pasionați.
Admirați!
Cătălin Statie
0 Comentarii