”Lumea librăriilor neconvenționale are un farmec aparte și este „independentă” și, prin urmare, nu legată de marii editori, le face unice, chiar și pentru „colecțiile editoriale” pline de texte inedite. Din păcate, este din ce în ce mai rar să le vedem în orașele noastre.”
Mi-au plăcut frazele de mai sus și de aceea le-am citat. Au cam dispărut din viața noastră librăriile! Locurile acelea unde ne duceam să studiem ultimile apariții și de unde cumpăram, pe sub mână, ultimile apariții. Tata mă ducea intotdeauna la librăria Anton Pann. Pe colț, într-o clădire veche, din Râmnicu Vâlcea de altădată, avea o personalitate aparte. Tatăl meu urca pe o scară de lemn la ”științifice” iar eu mergeam jos, la ”aventuri”.
Astăzi vreau să vă prezint o librărie aparte, din Veneția. Îi spune librărie deși, seamănă mai mult cu anticariatul lui Costel Crăciun, prietenul nostru.
Librăria Acqua Alta este situată într-un anumit colț al Veneției, departe de cele mai obsesive fluxuri turistice, dar în același timp aproape de una dintre cele mai frumoase biserici din Veneția, Biserica Santa Maria Formosa.
Cu toate acestea, particularitatea nu este locul în care se află, ci modul în care a conceput-o proprietarului său, domnul Luigi care, cu căile și cărțile sale, te va face să te îndrăgostești de ea. Un om mare și liniștit, deja cunoscut în lumea librărilor, și care a găsit în acest loc un mediu potrivit pentru proiectul său.
Având în vedere că atunci când apa ridicată depășește 110 cm. pe marea de mijloc intră de pe ușa de pe canal și dincolo, este echipat cu o serie de elemente care pot pluti, o telegondolă, o barcă dezafectată și chiar o cadă, toate lucruri plutitoare dominate complet de cărți, cărți de orice gen : cărți despre Veneția, evident pentru că turiștii sunt foarte atrași de specificul locului, cărți de aventuri, cărți de mister și, de asemenea, în cele două curți există enciclopedii vechi care sunt depășite, dar care acționează ca o scară pentru a vedea dincolo de digul din jur, în canalul adiacent sau să urcați vertical pe pereții de ”peeling”.(sursa FRANCESCA MAZZONI, Spiccando il Volo)
Începe cu intrarea principală unde există o telegondolă mare care servește drept raft pentru cărțile despre Veneția.
În camera de lângă intrare, în dreapta, sunt romane și benzi desenate. Acestea variază de la Urania la galben, de la Mickey Mouse la Tex, toate în unele containere născute nu pentru o bibliotecă, cum ar fi o cadă de baie, care este totuși foarte utilă când ajunge apă mare care inundă toată camera.
Atunci trebuie să așteptați. Așteptați ca apa să scadă la un anumit nivel, să iasă din magazin și să se întoarcă la canalul adiacent. Îîn acest loc veți găsi cu siguranță o carte care vă poate satisface interesele sau vă poate
stimula curiozitatea ….
V-am incitat nu-i așa?
Am luat o parte din fotografiile despre această librărie, le-am așezat într-un clip și vi le dezvălui.
Cătălin Statie
0 Comentarii